Almanya’da Sanayi Siparişleri Ekim Ayında %6,9 Oranında Azaldı

07 Aralık 2021

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin Ekim ayı sanayi sektörü verileri 6 Aralık Pazartesi günü açıklandı. Yayınlanan verilere göre, yurt dışından gelen ihracata yönelik ürün talepleri azaldı ve bu talep zayıflaması, otomotiv sektörü de dahil olmak üzere sanayi siparişleri üzerinde beklenenin üzerinde bir olumsuz etki yarattı.

Salgına bağlı tedarik dar boğazı yaşanan yarı iletken malzeme ve diğer elektronik yedek parçalar nedeniyle başta otomotiv olmak üzere, imalat sanayi içerisinde yer alan birçok sektördeki üretim hatlarında büyük problemler ve kesintiler yaşandığı bildirildi.

Açıklanan verilere göre mevsimsel etkilerden arındırılmış haliyle Almanya’daki fabrikalara gelen siparişler Ekim ayında %6,9 oranında azaldı. Sanayi siparişleri daha önce Ağustos ayında da %8,8 azalmış, Eylül ayında ise %1,8 oranında artmıştı. Reuters Ajansı’nın düzenli olarak yaptığı ekonomistler anketinde ise, Almanya’da Ekim ayında sanayi siparişlerinin %0,5 azalacağı öngörülmüştü.

Almanya Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, sanayi siparişlerinin 2021 yılının ortalarında rekor seviyede artış kaydetmesinin ardından, son aylarda endeksin tekrar 16 puan gerilediğine dikkat çekildi ve son üç ay içerisinde yaşanan bu ikinci keskin düşüşün ekonomik büyüme trendi üzerinde olumsuz etki oluşturduğu belirtildi.

Veriler üzerinde ağırlıklı etki yaratan uçak üretimi gibi ağır sanayi ürünleri dışarıda bırakıldığında bile, siparişlerin yine %1,8 oranında azalmış olduğu görüldü.

Sanayi siparişlerindeki azalmanın ağırlıklı olarak yurtdışı taleplerindeki düşüşe bağlı olarak geliştiği ve Ekim ayında ihracata bağlı taleplerin %13’ten fazla azaldığı bildirildi. Yurt içi müşterilerden gelen siparişler ise %3,4 artış gösterdi.

Analistler, sanayi siparişlerindeki zayıflama nedeniyle imalat sektörünün önümüzdeki aylarda ekonomik büyümeye olan katkısının sınırlı kalacağını ve yılın son çeyreğinde Alman ekonomisinin bir durgunluk dönemine girebileceği yorumunu yapıyorlar. 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü