Almanya’da Temmuz Ayı Sanayi Üretimindeki Artış Beklentilerin Altında Kaldı

07 Eylül 2020

Almanya İstatistik Ofisinin sanayi sektörüne ilişkin Temmuz ayı verileri, 7 Eylül 2020 Pazartesi günü açıklandı. Açıklanan verilere göre sanayi üretimi Temmuz ayında beklentilerin çok altında bir artış kaydederek, koronavirüs salgını öncesindeki seviyelere dönüşün çok yavaş bir süreçte seyredebileceği yönünde endişelere neden oldu.

Mart ve Nisan aylarındaki karantina döneminde rekor düşüşlerin kaydedildiği sanayi üretiminde,Temmuz ayındaki artış %1.2 oranında kaldı. Sanayi üretimi Mayıs ve Haziran ayında toparlanmaya başlamış ve her iki ayı da artışla kapatmıştı. Reuters tarafından ekonomistler arasında yapılan bir ankette ise, Temmuz ayı sanayi üretiminin %4.7 oranında artacağı öngörülmüştü.

Daha kriz öncesinde iken bile talep azlığı yaşanan ve elektrikli teknolojinin getirdiği değişimin sancılarını barındıran otomotiv sektöründeki üretim Temmuz ayında önceki aya göre %7 arttı. Fakat buna rağmen mevcut üretim seviyesinin halen Şubat ayındaki rakamların %15 altında olduğu belirtildi.

ING’nin Avro Bölgesi baş ekonomisti Carsten Brzeski Reuters Ajansına yaptığı açıklamada, Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekte güçlü bir sıçrama yapma yolunda ilerlediğini, fakat ekonomideki bu devinim enerjisinin daha ne kadar devam edebileceğini kestirebilmek için henüz çok erken olduğunu ifade etti.

Temmuz ayı verilerine bakıldığında inşaat ve enerji gibi inişli çıkışlı performans gösteren sektörler değerlendirme dışında tutulduğunda bile, tüm sektörlerdeki toplam üretim artışının öngörülerin çok altında, sadece %2.8’de kaldığı görüldü.

Altı haftalık karantina süresinde bile bir çok fabrikasını açık tutmaya devam eden Almanya, diğer komşu ülkelere göre ekonomisini çok daha canlı tutmayı başarabilmiş ve piyasayı da çok büyük teşvik paketleriyle desteklemişti.

Ardından Mayıs ve Haziran aylarında artışa geçen üretim rakamları ekonominin hızla canlanacağı yönünde umutlar uyandırmıştı. Fakat bugün gelinen noktada ekonomistler iyileşme sürecinin çok daha uzun zaman alacağını düşünüyorlar.

Öte yandan Ifo ekonomi enstitüsü tarafından yine 7 Eylül 2020 Pazartesi günü yayınlanan bir diğer araştırmaya göre, sanayi şirketlerinin yöneticilerinin önümüzdeki aylarda üretimin artacağı yönünde öngörüde bulundukları belirtildi.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan sanayi siparişleri verilerinde de Almanya’da iç talebin Temmuz ayında %10’dan fazla küçüldüğü bildirilmişti.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü