Almanya’da Yatırımcı Morali Eylül Ayında da Azalmaya Devam Etti

13 Eylül 2022

Alman ZEW ekonomik araştırmalar enstitüsü tarafından 13 Eylül Salı yayınlanan bir araştırmaya göre, Almanya’da yatırımcı morali Eylül ayında da beklentilerin üzerinde bir şekilde azalmaya devam etti. Ülkenin enerji tedarikinde sorunlar yaşanacağına ilişkin endişelerin yatırımcı moralini en olumsuz etkileyen faktörlerin başında geldiği bildirildi.

Açıklanan verilere göre, Almanya’da Ağustos ayında -55,3 olan yatırımcı moral endeksi, Eylül ayında -61,9 puana geriledi. Reuters Ajansı’nın bu konuda ekonomistler arasında yaptığı bir ankette Eylül ayı moral endeksinin ortalama -60 puana gerileyeceği öngörülmüştü.

ZEW Başkanı Achim Wambach, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, kış aylarında enerji kesintilerinin yaşanabileceğine ilişkin beklentilerin Alman sanayi sektörünün büyük çoğunluğu üzerindeki olumsuz etkisinin beklenenden daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Öte yandan Almanya Ekonomi Bakanlığı tarafından yine 13 Eylül Salı günü yapılan bir açıklamada da, ekonominin yılın ikinci yarısında duraksamaya girebileceği ve hatta küçülebileceği belirtilerek, görünümün dramatik bir biçimde kötüleştiği ifade edildi.

LBBW Bankası baş ekonomisti Jens-Oliver Niklash da Reuters Ajansı’na verdiği demeçte, ülke ekonomisinin resesyona girmesinin kaçınılmaz bir akıbet haline geldiğini belirterek, bundan sonra esas merak edilmesi ve araştırılması gereken konunun ekonominin hangi noktada dipten döneceği ve enflasyonun hangi seviyeye kadar yükselebileceği olması gerektiğini söyledi.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü