Almanya’nın Doğal Gaz Stokları İki Buçuk Ay Yetecek

20 Eylül 2022

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck Pazartesi günü (19/09/2022) yaptığı açıklamada, Almanya'da şu anda yaklaşık %90 oranında dolu olan gaz depolama sahalarının kış mevsimi sonrası boşalmış olacağını belirtti.
Bakan, Almanya'nın gaz depolama kapasitesinin neredeyse %90 oranında dolu olduğunu, ancak ülkesinin artık herhangi bir fiyata gaz satın almadığını dile getirdi.

Avrupa Gaz Altyapıları Birliği’nden alınan verilere göre, Almanya'daki gaz depolama sahaları 18 Eylül (2022) itibariyle yaklaşık %90 oranında dolu durumda, sözkonusu doluluk oranı Avrupa Birliği (AB) ortalaması olan %85,6 doluluk oranından daha yüksek.

Fitch Ratings derecelendirme kuruluşu geçen hafta Avrupa TTF’sindeki (Daha yaygın biçimde TTF kısaltmasıyla bilinen Tapu Transfer Tesisi, doğal gaz alım satımı konusunda Hollanda'da kurulu sanal alım satım noktasıdır. TTF, Avrupa’daki bir dizi doğal gaz alım satımcısına vadeli işlemler, fiziksel işlemler ile takas işlemleri yapma olanağı sağlar. Ç.N.) ve ABD’nin Henry Hubı’ndaki (Henry Hub, ABD'de doğal gaz piyasası sözleşmelerinin belirlendiği alım satım noktasıdır. Henry Hub’da doğal gaz finansal piyasası oluşurken, bir yandan da doğal gaz fiyatları belirlenir. Ç.N.) fiyat beklentilerini kısa ve uzun dönem için yükseltirken AB'nin %80 oranındaki gaz depolama hedefine 1 Kasım'dan (2022) iki ay önce ulaştığını, diğer yandan depolardaki gaz stokunun, Birliğin yıllık tüketiminin yalnızca %20-25'ini karşılayabildiğini vurguladı.

Almanya Federal Doğalgaz Ağları Ajansı olan Bundesnetzagentur başkanı Klaus Müller, Almanya'da normalden daha hızlı ilerleyen depolama çalışmalarına karşılık, Rusya'nın doğal gaz gönderimlerini tümüyle askıya alması durumunda Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın bu kış yalnızca iki buçuk aylık tüketimi karşılayabilecek kadar doğalgaza sahip olacağını Ağustos ayı (2022) ortasında dile getirmişti.

Klaus Müller’in açıklamasından iki hafta sonra Rusya, Almanya'ya ulaşan ana gaz dışsatım boru hattı olan Nord Stream'i kapatırken Batı'daki gaz türbini onarımlarını engelleyen Batı yaptırımları kaldırılıncaya kadar boru hattını yeniden açmayacağını duyurmuştu.

Müller geçen hafta, Almanya'nın ülke çapında önemli ölçüde gaz kıtlığı yaşayabileceği ve kıtlığın iki haftadan uzun bir süre öncesinden öngörülemeyeceği yorumunda bulundu.

Alman iş gazetesi Handelsblatt'a verdiği röportajda Müller, "Eğer çok soğuk bir kış geçirirsek bir sorunumuz var demektir." diye de ekledi.

Müller ayrıca, “Almanya, meteorolojik hava durumu öngörülerinin en uzun iki hafta süreli olması nedeniyle olası gaz istemini de iki haftadan uzun bir süre öncesinden öngöremeyecek.” yorumunu da yaptı.

Almanya Merkez Bankası Bundesbank, Pazartesi günkü (19/09/2022) aylık raporunda, Almanya ekonomisinin durgunluğa girmekte olduğuna ilişkin belirtilerin yükseldiğini ve süregelen enerji krizinin ortasında Alman ekonomisindeki durgunluğun kış aylarına girerken derinleşeceğini açıkladı.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü