Amazon’dan Jeff Bezos, İklim Değişikliği İle Mücadeleye Yönelik Yeryüzü Fonu Başlatmak İçin 10 Milyar Dolar Sözü Verdi

21 Şubat 2020

Amazon kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos Pazartesi günü, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele etmek için kullanmayı planladığı yeni bir Yeryüzü Fonu’nun kurulduğunu duyurdu. Bir Instagram mesajında, Bezos Yeryüzü Fonu olarak adlandırılacak ve “doğal dünyayı sürdürme ve koruma” çabalarında bilim insanlarına, aktivistlere ve diğer kuruluşlara destek verecek fonu başlatmak için 10 milyar dolarlık yardım taahhüt ettiğini dile getirdi.

Mesajda “dünyayı kurtarabiliriz” diye yazan Bezos; “büyük şirketler, küçük şirketler, ulus devletler, küresel organizasyonlar ve bireylerden kolektif çaba gerektiğini” belirtti. “İklim değişikliği gezegenimiz için en büyük tehdittir” diye ekledi. “Hepimizin paylaştığı bu gezegen üzerinde iklim değişikliğinin yıkıcı etkisiyle mücadele etmek için hem bilinen yolları güçlendirmek hem de yeni yollar keşfetmek için herkesle birlikte çalışmak istiyorum.” Bezos, Yeryüzü Fonu’nun bu yaz gibi kısa bir sürede iklim odaklı çalışmalara hibe vermeye başlamasını beklediğini de sözlerine ekledi. Yeni fonun haberleri beklenmedik olsa da Amazon’un e-ticaret ve nakliye işinin küresel karbon emisyonlarını körüklediği yönündeki eleştirilere karşılık vermeye çalışmasıyla eşzamanlı.

Amazon Employees for Climate Justice grubu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Bezos’un hareketini desteklerken, şirketin petrol ve gaz endüstrisine verdiği destek konusunda hala endişeleri olduğunu belirtti. Şirketin, son aylarda çevresel etkilerini azaltmaya yardımcı olacak girişimler başlattığı ifade ediliyor. Geçen yıl Bezos, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda iddialı bir plan açıkladı. Bu planların bir parçası olarak Amazon geçtiğimiz yıl Eylül ayında, müşterilere teslimat yapmak için elektrikli araç filosu satın alacağını belirtti. Bezos, şirketin emisyon metriklerini düzenli olarak rapor edeceğini ve karbondan arındırma stratejileri uygulayacağını ekledi. Amazon, 2024 yılına kadar, enerji kullanımının %80′inin yenilenebilir enerji kaynaklarından gelmesini bekliyor. Bu oran halen %40 dolayında.

Kaynak: Cnbc web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü