Angola'nın Alçakgönüllü Petrol Üretim Hedefi Küresel Sunum Konusunda Bir Gerçeği Ortaya Koyuyor

10 Eylül 2021

Bazı petrol üreticisi ülkeler için sunumu artırmanın ne kadar zor olduğuna ilişkin kanıt mı istiyorsunuz? Batı Afrika ülkesi Angola'dan başka bir yere bakmayın.

Angola Petrol ve Gazdan Sorumlu Devlet Bakanı Jose Barroso Perşembe günü (09/09/2021) yaptığı açıklamada, ülkesinin önümüzdeki yıllarda petrol üretimini günde 1,1 milyon varilin üzerinde tutmayı hedeflediğini dile getirdi.

Dile getirilen hedef oldukça alçakgönüllü: 2007 yılında Angola, Petrol Dışsatan Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) katıldığında günde 2 milyon varillik bir üretim hedefi belirlemişti. Sözkonusu durum, üretimlerini birlik içerisinde artırmayı amaçlayan küresel üreticilerin karteli olan OPEC içerisindeki iki farklı durumu göstermekte, şöyle ki bazı ülkeler üretimlerini artırabilirken bazıları ise artırmakta güçlük yaşıyor.

Angola, kartel içerisindeki anlaşma koşullarına göre Eylül ayında yerküre piyasalarına günlük 1,33 milyon varil petrol pompalama, Nisan ayına kadar ise pompaladığı rakamı günlük 1,45 milyon varile çıkarma hakkına sahip olmasına rağmen ülkenin petrol üretimi ters yönde ilerliyor. OPEC’in üretim hedefi yükselirken Angola’nın üretim hedefi tam tersine daha gerilere düşüyor.   

Ülke yönetimi, Atlantik Okyanusu sularının binlerce metre altındaki alanlardan ham petrol çıkarmak için yabancı petrol şirketlerine güvenmekte. 2014 yılında petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, petrol sektöründeki yatırımları sert bir biçimde vururken iki yıl sonrasında ise geliştirilmekte olan projelerin yürütülmesi kesintiye uğradığından üretim düşmeye başladı. Angola ham petrol üretimi, dört yıldan biraz daha uzun bir sürede üçte bir oranında geriledi.

Wood Mackenzie uluslararası danışmanlık firmasında Sahraaltı Afrikası’ndaki petrol arama ile petrol üretimi çalışmalarından sorumlu analizci Dominic Smith'in yorumuna göre Angola’nın petrol üretimi konusundaki sorunları, petrol arayan yabancı firmaların Korona küresel salgını nedeniyle yakın zamanlarda petrol sahalarında sondajları erteleyerek üretimi kesintiye uğratmak zorunda kalmalarıyla birleşti.

Eğer Angola, küresel iklim değişikliği sonucunda aşırı maliyetli ve belirsizlik içeren bir duruma gelmiş olan derin sularda petrol arama projelerine zaten artık soğuk bakan yabancı petrol şirketlerinin ilgisini yeniden canlandıramazsa yeni üretim hedefleri bile yakın gelecekte iyimser görünmeye başlayabilir.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü