Avro Bölgesi’ndeki Haziran Ayı Sanayi Üretim Artışı Beklentilerin Altında Kaldı

12 Ağustos 2020

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) Avro Bölgesine ilişkin elde ettiği sanayi ve imalat sektörü verilerini 12 Ağustos 2020 tarihinde kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan verilere göre, Mayıs ayının ardından Haziran ayında da sanayi üretiminde artış kaydedildi. Ne var ki, Mart ve Nisan aylarındaki büyük düşüşün ardından başlayan bu toparlanma sürecinin ivmesi beklentilerin altında kalmaya devam etti.

İmalat sektöründe Haziran ayında gerçekleşen üretim artışının beyaz eşya ve otomobil gibi dayanıklı tüketim mallarına dayalı olduğu ve salgına bağlı kısıtlamaların azalmasının hemen ardından gelmesi de tüketici güveni açısından olumlu bir gösterge olarak değerlendirildi.

Haziran ayındaki üretim artışı Mayıs ayı ile kıyaslandığında ise ortaya koyduğu performans ekonomistlerin beklentilerinin altında kaldı. Üretimin artış oranı Mayıs ayındaki artışın altında kalırken, üretim miktarı da kriz öncesindeki seviyelerin çok gerisinde seyretti.

Avro para birimini kullanan on dokuz ülkenin imalat sektöründeki toplam üretim miktarı Haziran ayında bir önceki aya kıyasla %9.1 oranında arttı. Eurostat verilerine göre Mayıs ayındaki üretim artışı ise %12.3 olarak gerçekleşmişti.

Reuters anketinde ekonomistler Haziran ayında sanayi üretiminin %10 artacağı şeklinde beklentilerini ortaya koymuşlardı. %15 artış yönünde olan Mayıs ayı beklentisi de ekonomistlerin tahminlerinin altında gerçekleşmişti.
Avro Bölgesi’nin Haziran ayı sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında ise %11.5 kayıp olarak şekillenen piyasa beklentisin de altında kalarak %12.3 oranında gerileme kaydetti.

Bir yıllık dönem baz alındığında, İrlanda hariç olmak üzere bölge üyesi ülkelerin tamamında sanayi üretiminin azaldığı, İrlanda’da ise Haziran ayında sanayi üretiminin bir önceki yıla göre %4.5 oranında arttığı bildirildi.

Dayanıklı tüketim malları üretimi aylık bazda %20.2 oranında artarken, sermaye malları üretiminde de %14.2’lik bir artış kaydedildi. Öte yandan enerji üretimindeki artış %2.6 ile sınırlı kalırken, giyim ve gıda gibi dayanıksız tüketim mallarındaki üretim artışı ise %4.8 olarak gerçekleşti.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü