Avrupa Birliği Kolza Hasadı Tahminindeki Yükseliş, Fiyat Teklifleri Üzerindeki Baskıyı Artırıyor

25 Mayıs 2023

Avrupa İzleme Ajansı MARS'ın yeni bir raporuna göre, AB ülkelerinde kolza tohumu ve buğday verim tahminleri yükseltilmiş olup, bu durumun fiyat teklifleri üzerindeki baskıyı artırdığı görülmektedir.

Uzmanlar, İber Yarımadası ülkeleri dışında yağışların, nem rezervlerini yılın bu zamanı için uygun bir seviyeye yükselttiğini ve bu nedenle hasat beklentilerinin genel olarak iyi olduğunu düşünmektedir.

Önceki rapora göre, AB'deki kolza tohumu verim tahmini 3,31'den 3,34 t/ha'a yükseltilmiştir ve bunun, 5 yıllık ortalamayı %8 aşacağı öngörülmektedir. AB'nin ana tahıl ürünü olan yumuşak buğdayın verim tahmini ise 5,96'dan 6 t/ha'a yükseltilmiş olup, bu durum geçen yılın ve 5 yıllık ortalamanın %4 üzerinde olacağına işaret etmektedir. Aynı zamanda, AB'deki arpa verim tahmini 4,92'den 4,89 t/ha'a, mısır verimi ise 7,67'den 7,64 t/ha'a düşürülmüştür.

Euronext borsasındaki ağustos vadeli kolza tohumu future işlemleri bir aydan daha uzun süredir düşüştedir ve bu süre içinde %16,8 değer kaybederek, Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyesi olan 393,25 €/t’ye (424 $/t) gerilemiştir.

Öte yandan, Winnipeg borsasındaki temmuz vadeli kanola future işlemleri, Kanada'da geciken kanola ekimi ve 2025-2026 yıllarında yerli kanola işleme miktarının %50 artışla 16,8 milyon tona yükselme beklentileri nedeniyle, bir ayda yalnızca %3,6 düşerek 702 CAD/t (520 $/t) seviyesine inmiştir.

Kanada Yağlı Tohumlar Derneği, Kuzey Amerika biyoyakıt endüstrisinin kanola tüketimini 2030 yılına kadar 1,8 milyon tondan 6,5 milyon tona çıkaracağını tahmin etmektedir.

Piyasalar eski mahsul stokları ve yeni mahsulün yaklaşan hasadı nedeniyle baskı altında kalmaya devam etmektedir, ancak fiyatların, Kanada ekim verilerinden ve Avustralya hasadında beklenen düşüşten etkileneceği öngörülmektedir.

Kaynak: UkrAgroConsult
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü