Avustralya, Batarya Üretiminde Kullanılan Metaller için ABD’yi “Olağanüstü Büyük” Bir Pazar Olarak Görüyor

29 Mayıs 2023

ABD temiz enerji teknolojileri konusunda Çin'i yakalamak için hızlı davranırken, Avustralya Ticaret Bakanı, ABD Başkanı Joe Biden'ın imzası olan iklim politikasının Avustralya'nın "maden arama konusunda altın çağını" sürdürmesine yardımcı olduğu yorumunda bulundu.

Avustralya Ticaret Bakanı Don Farrell, hafta sonu ABD’nin Detroit kentini ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Avustralyalı madenciler ile ABD'li otomobil üreticileri arasındaki anlaşmaların batarya üretiminde kullanılan metallerin keşfedilmesi ile işlenmesine yönelik yatırımların artmasına olanak sağladığını, dolayısıyla ABD’nin Enflasyonu Düşürme Yasası’nın söz konusu süreci hızlandırdığını dile getirdi.

Enflasyonu Düşürme Yasası, elektrikli araçlardan hidrojen üretimine kadar temiz teknolojiler konusunda yaklaşık 400 milyar ABD Doları tutarında teşvik ile vergi kredisi sözü veriyor. Elektrikli taşıt araçlarına verilecek kredilerin, bu taşıt araçlarının üretiminde kullanılan minerallerin büyük bölümünün ya ABD'de ya da ABD ile serbest ticaret anlaşması olan bir ülkede çıkarılmış ya da işlenmiş olması durumunda verilmekte olduğuna dikkat çeken Farrell, "bu ülkenin Avustralya" olduğunu vurguladı.

Elektrikli taşıt aracı pillerinin üretiminde önemli bir girdi olan lityum metalinde dünyanın en büyük ihracatçısı olan Avustralya, aynı zamanda büyük nikel, kobalt ve nadir toprak rezervlerine sahiptir. Farrell, ülkesinin mineralleri için açık ara en büyük pazarın Çin olduğunu, ancak "ABD’nin Enflasyonu Düşürme Yasası’nda kritik minerallerle ilgili olarak Avustralya’ya vereceği teşvikler ve vergi kredileri göz önüne alındığında" ABD’nin Avustralya için giderek daha çekici duruma geldiğini belirtti.

Farrel’in ABD ziyareti ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile ikili görüşmeyi de içeriyordu, Farrel karbonsuzlaşmanın “görüştükleri ilk konu olduğunu” dile getirirken özellikle pil üretiminde kullanılan metaller için ABD’yi “olağanüstü büyük bir pazar” olarak gördüğünü de sözlerine ekledi. Avustralyalı Bakan, karbonsuzlaşma konusunu ayrıca Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao ile de görüştüğünü açıkladı.

Enflasyonu Düşürme Yasası, ABD’nin yeni temiz enerji edinim zincirleri geliştirme ile birlikte günümüzde sektöre egemen olan Çin’e olan bağımlılığını azaltma çabasının bir parçasıdır. Ancak Bakan Farrell, ülkesi Avustralya'nın en büyük lityum cevheri ihraç pazarı olan Çin’i de kapsayan diğer pazarlara da ihracat yapmak istediğini söyledi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü