Bakan, Serbest Ticaret Anlaşması Görüşmelerini Hızlandırma Vaadinde Bulundu

08 Ağustos 2019

Ticaret Bakanı, bekleyen serbest ticaret anlaşması görüşmelerini hızlandırma sözü verdi.

Ticaret Bakanı Jurin Laksanavisit, Thai-AB Serbest Ticaret Anlaşması ve Türkiye, Sri Lanka, Pakistan ve İngiltere ile görüşmeler, Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) dahil, hem bölgesel hem de ikili bekleyen serbest ticaret anlaşmaları görüşmelerini hızlandırma taahhüdünde bulundu.
 
Jurin, üst düzey bakanlık yetkilileriyle yaptığı toplantıda, serbest ticaret görüşmelerinin hızlandırılmasının en önemli politikalardan biri olduğunu ifade etti. 
Jurin, “özellikle Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) müzakerelerinin bu sene içinde tamamlanması gerekmekte, böylece anlaşma gelecek yılın ortasına kadar onaylanabilir” dedi.  Jurin, sonraki hedefin,  siyasi sorunlardan dolayı yıllardır bekleyen Thai-AB serbest ticaret görüşmelerinin yeniden başlatılması olduğunu belirtti.

Ülkenin üçüncü en büyük ticaret ortağı AB ile Tayland arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri yaklaşık beş yıldır beklemektedir.

2014 darbesi ve askeri yönetim uygulamasından sonra, AB demokrasinin askıya alınmasını protesto etmek amacıyla Tayland ile serbest ticaret görüşmelerine ara verdi.  AB, Tayland yerine,  diğer ASEAN ülkeleriyle ticaret müzakereleri yaptı ve Vietnam ve Singapur ile serbest ticaret anlaşmaları imzaladı.

Ticaret Müzakereleri  Genel Müdürü Auramon Supthaweethum,  14 Ağustos’ta Ticaret Bakanlığında Thai-AB serbest ticaret anlaşması hakkında ilk açıklamanın yapılacağını söyledi.

Auramon,  Dairenin  anlaşmadan etkilenebilecek sektörler için çözümler hazırlayacağını ve görüşlerini almak için tüm paydaşlara Ağustos-Ekim arasında  dört kere duyuru yapılacağını ifade etti.
Genel Müdürlük, Thai-AB serbest ticaret anlaşmasının etkileri konusunda çalışma yapması için Kalkınma İçin İleri Araştırmalar Enstitüsünü görevlendirdi. Araştırmanın Ekim ayı sonunda bitirilmesi beklenmektedir.

Daha sonra,  Daire serbest ticaret müzakerelerini canlandırmaya ilişkin karar vermeden önce toplantı ve araştırma sonuçlarını hükümete sunacaktır.

Jurin, ABD hariç 11 Pasifik Rim ülkesinin yeni oluşturduğu blok, Trans-Pasifik Ortaklık için Kapsamlı ve Yenilikçi Anlaşmaya katılmanın artıları ve eksilerini araştıracak görevlileri belirlediğini söyledi.

Diğer önemli öncelikler; mısır, pirinç, nişasta, kauçuk ve palm yağına odaklanan çiftçiler için gelir garanti planları; tarım ürünlerine odaklanan  ihracat teşvikleridir.
 
“Bir Girişimci Bir Ürün” teşvik programı maddeleri; giysiler, değerli taşlar, mücevher ve yaşlı bakımı, şifalı sular ile yapılan bakım,  restorantlar  gibi iş geliştirme hizmetleri ve filmdir.

Bakanlık,  önemli öncelikleri arasına coğrafi işaretli ürünlerin desteklenmesi ve iş yapmanın kolaylaştırılmasını da koydu.

Bakan Jurin, “Bakanlık, küçük ve orta ölçekli işletmeleri, bir girişimci bir ürünü, franchise üreticileri desteklemek, dijital, bioteknoloji, yeşil, paylaşımcı ve yaratıcı bir ekonomiyi kapsayan yeni ekonomiyi yönlendirmek için  önemli bir mekanizma da olacaktır” dedi.

Kaynak:  bangkokpost web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü