Bakır Fiyatları, Geçen Haftaki Düşüşün Ardından Çin’in Nakit Aktarımı Sonrası Yükseldi

16 Mayıs 2023

Çin Merkez Bankası’nın piyasaya nakit aktarımının, Çin ekonomisine destek verdiğinin belirtisi olarak algılanmasının, bakır fiyatlarının beş ayın en düşük düzeyine inmesi sonrası geçen hafta toparlanmasına yardımcı olması ile birlikte uluslararası bakır fiyatları geçtiğimiz 15 Mayıs 2023 tarihinde Londra piyasasında yükseliş kaydetti.

Londra Metaller Borsası'nda (LMB) CMCU3 gösterge bakır fiyat endeksi, Greenwich saat dilimine göre 10:00 itibarıyla %0,7 oranında artışla ton başına 8.314 ABD Doları düzeyindeydi.

Bakır metali, en büyük tüketici durumundaki Çin'den gelen istem ile momentum temelli fonların satışıyla ilgili endişeler sürerken 12/05/2023 tarihinde, 30 Kasım 2022’den bu yana en düşük fiyat düzeyi olan 8.136,50 ABD Doları’na gerilemişti.

SP Angel piyasa danışmanlık firmasının metaller sektörü konusundaki ortağı Arthur Parish, "Geçen haftaki sürekli fiyat zayıflığının ardından metal taban fiyatı duyarlılığında sınırlı bir toparlanma görüyoruz.” açıklamasını yaptı.

Parish ayrıca, "Bugün Çin Merkez Bankası’nın piyasaya nakit aktarma işleminin fiyatlarda kısa dönemli toparlanmaya yol açacak olması sonucu Çin'den bazı iyimserlik belirtileri geliyor. Bakır talebi ise sessizliğini korurken stok düzeyleri yüksek.” diye de ekledi.

Julius Baer Firması’nda görev yapan Carsten Menke de Çin Merkez Bankası’nın piyasaya nakit para akıtmasının yanı sıra, metaller ile ilgili "geçen haftaki fiyat zayıflığının ardından bazı fiyat pazarlıklarının peşinde olunduğu" yorumunda bulundu.

ABD Dolar kuru geçtiğimiz Pazartesi günü son beş haftanın doruk noktasından gerileyerek, fiyatı ABD Doları cinsinden belirlenen metalleri diğer para birimlerini kullanan metal satın alıcıları açısından daha cazip duruma getirmişti.

Trafigura emtia alım-satım firmasından kıdemli bir analizciye göre, içinde bulunduğumuz yılda Çin’in daha fazla işlenmiş bakır ithalatı gerçekleştirmesi olası.

LMB’ye kayıtlı depolarda garanti kapsamındaki alüminyum stoklarının üç ayın en düşük düzeyi olan 373.025 tona inmesinin ardından LMB’deki CMAL3 alüminyum endeksi %1,7 oranında artışla ton başına 2.268,5 ABD Doları oldu.

Diğer metallerdeki fiyat değişiklikleri ise şöyle, CMZN3 çinko endeksi %0,8 oranında artışla 2.570 ABD Doları'na, CMPB3 kurşun endeksi %0,4 oranında artışla 2.085 ABD Doları’na, CMSN3 kalay endeksi %1,5 oranında artışla 25.195 ABD Doları'na, CMNI3 nikel endeksi %0,2 oranında artışla 22.250 ABD Doları’na yükseldi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü