Bilim İnsanları Küresel Karbondioksit Emisyonlarının Yeniden Yükselişe Geçtiğini, İklim Hedeflerinin Risk Altında Olduğunu Açıkladı

11 Kasım 2022

Birleşmiş Milletler COP27 İklim Zirvesi’nde yayınlanan Küresel Karbon Bütçesi Raporu, hükümetlerin, şirketlerin ve yatırımcıların gelecek yıllarda Dünya’nın ortalama sıcaklığını artıracak emisyonları azaltmak için verdikleri sözler ile emisyonların artmaya devam etmesine neden olan bugünkü eylemleri arasındaki farkı açıkça ortaya koydu.

Raporda bilim insanları, yanan fosil yakıtlardan kaynaklanan küresel karbondioksit emisyonlarının bu yıl yaklaşık %1 artış göstereceğini belirterek, bunun dünyanın yıkıcı iklim değişikliği seviyelerinden kaçınmasını zorlaştıracağı konusunda uyardı.
100'den fazla bilim insanı tarafından hazırlanan rapora göre, ülkelerin 2022'de 37 milyar tonu fosil yakıtlardan ve 4 milyar tonu ormansızlaşma gibi arazi kullanımlarından kaynaklanan 41 milyar ton karbondioksit salması bekleniyor.

COVID-19 salgını, 2020'de küresel karbondioksit emisyonlarında rekor bir düşüşe neden oldu, ancak emisyonlar yeniden COVID-19 öncesi seviyelerin üzerine çıktı. Bu yılki artışın, COVID-19 salgını sonrasında ekonomilerin kapanmadan çıkışı sonrası ulaşımda, özellikle havacılıkta artan petrol kullanımından kaynaklandığı ifade edildi. Rusya'nın şubat ayında küresel gaz fiyatlarını yükselten Ukrayna’yı işgali sonrasında Avrupa'ya doğal gaz tedarikini kısıtlamasının ardından ülkeler en kirletici fosil yakıta yöneldikçe yanan kömürden kaynaklanan emisyonlar artış kaydetti.

Dünyanın en büyük karbon kirleticisi olan Çin'deki emisyon oranı COVID-19 kapanmaları süresince %0,9 düştü. Avrupa’daki karbon emisyonları da azalış gösterdi. Diğer taraftan, karbon emisyonları dünyanın ikinci büyük karbon kirleticisi olan Amerika Birleşik Devletleri'nde %1,5 dördüncü en büyük emisyon salınımı yapan ülkesi Hindistan'da ise %6 arttı.

BM İklim Bilimi Paneli, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak ve ciddi etkilerinden kaçınmak için küresel sera gazlarının 2030 yılına kadar %43 oranında azaltılması gerektiğini açıkladı.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü