Biyoyakıtlar İçin Görünüm Sağlam, Tahıl ve Çiftlik Arzı İçin Hiç De Öyle Değildir

16 Ocak 2023

Bir yıl önce CoBank, tahıl, çiftlik arzı ve biyoyakıt sektörlerinin artan maliyetler, tedarik zinciri darboğazları ve yüksek enerji fiyatları kombinasyonu nedeniyle karışık bir görünümle karşılaşacağının sinyalini verdi.

Ancak 2022, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da onlarca yıldır devam eden yüksek enflasyon ve Çin'deki şiddetli ekonomik yavaşlama göz önüne alındığında, beklenenden daha çalkantılı oldu.

İlginç bir şekilde, ABD'de çeşitlendirilmiş tarım kooperatifleri, gübre ve kimyasal tedarik zinciri kesintilerinin ardından bile, genellikle tarımla ilgili satış ve hizmetlerden kaynaklanan ortalamanın üzerinde sonuçlar verdi. Bu arada, etanol üreticileri ihtiyatlı emtia risk yönetimi ve operasyonel verimlilik yoluyla marjlarını (yavaşlayan benzin talebinde bile) korudu.

2023'ü dört gözle beklerken, yavaşlayan bir ekonomi, artan faiz oranları, yüksek işçilik ve enerji maliyetleri (yani dizel yakıt) ve Çin ve Meksika ile ticaret belirsizliği arasında bir marj baskısı ortamı görülmektedir. Devam eden kuraklık ve değişken hava, mahsul üretimi için ek risk faktörleri olmaya devam etmektedir. Hayvan yemi talebi, yerel hayvancılık sektöründeki yatay genel büyümeyi yansıtacak şekilde yumuşamaktadır.

Kaynak: Thecattlesite
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü