BMW Ve Great Wall Motor Firmaları Çin’de Yeni Otomobil Fabrikası Kuracak

29 Kasım 2019

BMW ve Çinli ortağı Great Wall Motor firmalarının yetkilileri bugün verdikleri ortak beyanatta, Şangay kenti yakınlarında yeni bir otomobil fabrikası kurmak üzere anlaştıklarını açıkladılar.

Kurulması planlanan fabrikanın yıllık 160 bin/adet kapasiteli olacağı ve fabrikada Great Wall Motors bünyesindeki elektrikli otomobil modelleri ile birlikte BMW’nin elektrikli MINI modelinin de üretileceği belirtildi. 650 milyon Euro tutarında yatırımla kurulacak olan fabrikanın 2022 yılında tamamlanarak üretime geçmesi planlanıyor.

Çin yönetimi tarafından uygulamaya koyulmuş olan yeni karbon salınım mevzuatına uyum sağlamak ve ayrıca çevre dostu elektrikli ve hibrit araç üretim kotalarını doldurmak zorunluluğu nedeniyle otomobil üreticileri ve satıcıları üzerindeki yük bir hayli artmış bulunuyor. Yeni mevzuata göre elektrikli ve hibrit otomobil satışlarının, 2025 yılına kadar toplam satışların en az beşte birine ulaşmış olması gerekiyor.

Great Wall Motors firmasının kurulması planlanan fabrika için gerekli olan izin prosedürlerini geçtiğimiz ayın başında tamamladığı ve yeni fabrikada yaklaşık üç bin kişiye istihdam sağlanacağı öğrenildi.

Great Wall Motor firması SUV ve pikap kamyon segmentinde üretim yapan Çin’deki en büyük otomotiv firmalarından birisi konumunda bulunuyor. Great Wall ayrıca, şirket merkezinin de bulunduğu Baoding kentindeki bir fabrikasında Ora adında makul fiyatlı bir elektrikli otomobil modelini de üretiyor. 

Daha önce Çin’de iki adet elektrikli otomobil fabrikası kurmak için gerekli girişimleri tamamlamış bulunan Volkswagen firmasının da toplam 600 bin adet/yıl kapasite ile önümüzdeki yıl üretime başlayacağı öğrenildi.

Çin’de elektrikli otomobil fabrikası inşaatını tamamlayan bir diğer firma olan Tesla’nın da bu yılsonunda 500 bin /adet yıl kapasite ile üretime başlaması bekleniyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü