Bosch Firması Elektrikli Motorlar için Silisyum Karbür Yonga Geliştirdi

07 Ekim 2019

Otomotiv sektörünün önemli parça tedarikçilerinden Bosch firmasının elektrikli otomobillerin motorlarında kullanılmak üzere silisyum karbürden imal edilmiş yeni tip bir yonga geliştirdiği öğrenildi. Elektrikli motorlarda bu yeni tip yongaların kullanılmasıyla enerjiden tasarruf edilerek, elektrikli otomobillerin menzillerinin arttırılması hedefleniyor.

Silikon karbürün hali hazırdaki yongalarda yaygın olarak kullanılan normal silikondan çok daha iletken özellikte olduğu ve bu sayede batarya ile çalışan elektrikli motorları kontrol eden yongaların imalatında silikon karbür kullanılması durumunda birim zamanda daha az enerji ile daha hızlı anahtarlama frekanslarının elde edilebildiği belirtildi. Aynı zamanda söz konusu yongaların çalışırken diğerlerine göre daha az ısındığı da iddia edildi.

Bosch Yönetim Kurulu Üyesi Harald Kroeger yaptığı açıklamada, yeni yonganın sahip olduğu bu avantajların sonuç olarak elektrikli otomobillerin menzillerine %6’lık bir katkı olarak yansıdığını belirtti. Elektrikli otomobil modellerinin sahip oldukları menzil değeri, tüketiciler açısından çok önemli tercih sebeplerinden birini oluşturduğu biliniyor.
Bosch firmasının silisyum karbürden imal edilecek yeni tip yongalarının Reutlingen’deki mevcut fabrikada üretileceği öğrenildi.

Elektrikli otomobil parçalarına ait teknoloji konusunda dünyanın önde gelen firmalarından olan Bosch, elektrikli ve sürücüsüz otomobillerde kullanılan her çeşit yarı iletken malzemeyi üretebilen bir tedarikçi konumunda bulunuyor.
Strategy Analytics firması tarafından yapılan bir değerlendirmede, otomotiv sektöründe kullanılan yarı iletken malzemeler için küresel pazarın 38 milyar dolar tutarında olduğu ve Bosch firmasının %5.4’lük pazar payı ile tüm tedarikçiler arasında altıncı sırada bulunduğu belirtildi.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü