Çin, 2025 Yılına Kadar Yerküredeki Lityum Rezervlerinin Üçte Birinin Kontrolünü Eline Geçirebilir

14 Mart 2023

UBS bankasına göre (UBS, Zürih merkezli İsviçre bankasıdır. Ç.N.), Çin'in lityum metalinin çıkarımını hızlandırma çabaları, on yılın ortasına kadar yerküre lityum metali sunumunun yaklaşık üçte birini oluşturduğunu görebilir.

Banka, Afrika'daki projeler de içerisinde olmak üzere Çin’in kontrolündeki madenlerin geçen yıl 194.000 ton olan üretimlerini 2025 yılına kadar 705.000 tona çıkaracağını öngörüyor. Cuma günü (10/03/2023) yayınlanmış olan bir nota göre ise, elektrikli taşıt aracı pilleri için kritik durumdaki lityum mineralinin çıkarılmasında Çin'in küresel sunum içerisinde geçen yıl %24 olan payı %32’ye çıkacak.

Yerküre fosil yakıtlardan uzaklaşırken, ABD de içerisinde olmak üzere ülkelerin pil üretmek üzere gerekli olan gereçlere erişime öncelik vermesi sonucunda lityum mineralini güvence altına alma yarışı en yüksek düzeylerde yaşanıyor. Çin, yeni enerji kaynaklarıyla çalışan taşıt araçlarında yerkürenin en büyük pazarına ev sahipliği yaptığı için özellikle Çin’in lityum mineraline olan gereksinimi çok keskin durumda.

Çin’in lityum üretimindeki artış, lityum minerali içeren ancak veriminin az olması ile birlikte yüksek enerji maliyeti gerektirdiği için genellikle düşük kaliteli olarak kabul edilen, aynı zamanda çevreye de zarar veriyor olması nedeniyle uzak durulan bir kaya olan lepidolitten elde edilen lityum mineralindeki artışı da içerecek. Çin ülke yönetimi lityum sektörünü desteklemeye devam ederken, UBS bankası, ülkenin geçen yıl 88.000 ton olan lepidolit sunumunun 2025 yılında 280.000 tona ya da diğer deyişle küresel sunumun %13’üne yükseleceğini öngörüyor.

Pekin, topraklarındaki lityum rezervleri üzerinde daha fazla kontrol uygulamaya çalıştığı için, ülkenin büyük madencilik merkezi olan Jiangxi eyaletinde izinsiz lepidolit çıkarımını engelleme konusunda bugünden girişimde bulunmaya başladı.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü