Çin, AB'nin Planladığı Sınırda Karbon Düzenlemesinin Ticaret İlkelerini İhlal Ettiğini Açıkladı

29 Temmuz 2021

Çin yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin dünyanın ilk karbon sınır vergisini uygulama planının, iklim sorunlarını uluslararası ilkeleri ihlal ederek ticarete genişleteceğini ve ekonomik büyüme beklentilerine zarar vereceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu bu ay, 2026'dan itibaren kirletici mallara bir Sınırda Karbon Düzenlemesi (SKD) veya karbondioksit (CO2) tarifesi uygulama planlarını ana hatlarıyla açıkladı ve bu, Avrupa Birliği'ne ithalat yapan bazı şirketleri karbon yoğun ürünlerde sınırda karbon maliyetleri ödemeye zorladı.

Ekoloji ve Çevre Bakanlığı sözcüsü Liu Youbin, "SKD esasen iklim değişikliği sorununu ticaret sektörüne genişletmek için tek taraflı bir önlemdir. DTÖ ilkelerini ihlal ederek, küresel topluluğa karşılıklı güveni ve ekonomik büyüme beklentilerini ciddi şekilde baltalayacaktır." dedi. Liu Youbin Çin'in, her ülkenin iklim değişikliğine tepkisinin ekonomik kalkınma düzeyini hesaba katması gerektiği konusundaki tutumunu yineledi ve CO2 tarifesinin ülkelerin sorunu çözme istekliliğine ve kabiliyetine ciddi şekilde zarar vereceğini söyledi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü