Çin, GDO'lu Yonca İthalatını Onayladı

17 Ocak 2023

Çin Halk Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı yaptığı açıklamada, Çin'in sekiz genetiği değiştirilmiş (GM) mahsulün ithalatını onaylayarak on yıllık bir bekleyişin ardından ilk kez GDO'lu yonca sevkiyatına izin verdiğini söyledi.

Küresel tohum üreticileri ve ABD hükümeti, Pekin'in yavaş onay sürecinin tahıl ihracatını ve dünyanın en büyük tarım pazarlarından biri olduğu için Çin'den izin alınması gereken mahsullerin piyasaya sürülmesini kesintiye uğratmasının ardından kararı memnuniyetle karşıladı.

Bayer AG gibi biyoteknoloji şirketleri için dünyanın en büyük ticaret birliği olan Washington'daki Biyoteknoloji İnovasyon Organizasyonu, onayların "biyoteknoloji geliştiricilerinin Çin'de ithalat onayları almada karşılaştıkları uzun süredir devam eden zorlukları çözme yolunda olumlu bir adım" olduğunu söyledi.

Pekin, GDO teknolojisine karşı temkinli bir yaklaşıma sahip ve Başkan Xi Jinping'in teknolojiyi desteklemesine rağmen, herhangi bir büyük gıda mahsulünün yetiştirilmesi için onay vermedi.

Çin, hayvan yemlerinde kullanılan GDO'lu mahsullerin ithalatına izin veriyor, ancak ticaret ortakları, sürecin her zaman bilime dayanmadığını ve genellikle siyaset tarafından yönlendirildiğini söylüyor.

Kaynak: Thecattlesite
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü