Çin Sanayi Bakanlığı Yeni Nesil Araçlara Geçişi Hızlandırmayı Planlıyor

03 Aralık 2019

Çin Sanayi Bakanlığı tarafından bugün (3 Aralık 2019) yapılan açıklamada, elektrikli araçların geliştirilmesi amacıyla hazırlanan taslak planda değişikliğe gidildiği ve 2025 yılı itibarıyla trafiğe kayıtlı araçların en az %25’inin yeni nesil elektrikli araçlardan oluşmasının hedeflendiği belirtildi. Daha önce 2017 yılında hazırlanan taslakta bu hedef  %20 olarak belirlenmişti.

Çin otomobil piyasası geçtiğimiz yıl küresel etkilere paralel bir şekilde kötü bir performans sergilemiş ve otomobil satışlarında toplam %2.8’lik bir düşüş kaydedilmişti. Ancak, şarjlı hibrit, batarya ve hidrojen yakıtlı çeşitlerden oluşan yeni nesil araç (NEV) pazarı bu olumsuzun trendin tam aksine %62 oranında büyümüştü.

Ancak bu yıl içerisinde Çin yönetiminin sübvansiyon ve teşviklerde büyük bir kesintiye gitme kararı almasının ardından, yeni nesil araç satışlarında da geçtiğimiz aylarda sert bir düşüş yaşanmıştı. Geçtiğimiz Ekim ayı sonu itibarıyla yeni nesil araç satışları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %45.6 oranında azalmıştı.

Çin Otomotiv Üreticileri Derneği’nin verilerine göre 2018 yılında 1.3 milyon adedi yeni nesil olmak üzere, toplam 28.1 milyon adet araç satışı gerçekleşti.

Bakanlık tarafından revize edilen taslakta, yeni nesil araç teknolojilerinin geliştirilmesinin artarak desteklenmesine devam edilmesi ve bu araçların şarj istasyonları için gerekli altyapı sistemlerinin iyileştirilmesine ilişkin hususlar özellikle vurgulandı.

2021’den 2035 yılına kadarki döneme ilişkin olarak hazırlanan bu öneri taslağında, satışlarla ilgili beklenti ve hedefler ise belirtilmedi.

Dünyada otomotiv üreticilerinin üretimlerinin belli bir miktarının yeni nesil araçlardan oluşmasını zorunlu kılan kota sisteminin de önümüzdeki yıllarda Çin yönetimince yükseltilmesi bekleniyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü