Çin Yabancı Yatırımcılar İçin Daha Cazip Bir Ülke Haline Gelecek

26 Mart 2019

Çin Başbakanı Li Keqiang geçtiğimiz gün Çin Kalkınma Forumu toplantısında küresel şirketlerin üst düzey yöneticileri ile bir araya geldi. Keqiang toplantıda Çin’e daha çok yabancı sermaye çekmek istediklerini belirterek, yabancı firmaların haklarının tamamen koruma altında olacağına dair güvence verdi.
Çin’e yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcı ve şirketlere bundan sonra daha da şeffaf ve özgür bir ortam sunacaklarını söyleyen Keqiang, fikri mülkiyet haklarının korunması noktasında hassasiyet göstereceklerini ve yatırımcıların teknoloji transferi mecburiyetini de ortadan kaldıracaklarını sözlerine ekledi.
Daimler, IBM, BMW, Pfizer gibi firmaların üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıda sorulara da cevap veren Kegiang, ABD ile Perşembe günü başlayacak olan ticaret müzakereleri ile sorulara ise detaylı cevaplar vermekten kaçındı.
ABD bugüne değin Çin hükümetini fikri mülkiyet haklarının çalınmasına göz yummak, yabancı yatırımcıların pazara girebilmesi için ticari sır paylaşımını zorunlu kılmak ve kendi şirketlerini bolca sübvanse ederek rekabeti baltalamak gibi iddialarla suçluyor.
Yüksek teknoloji yatırımlarını bir devlet politikası olarak desteklemeye devam edeceklerini belirten Başbakan, Çin ekonomisinin her türlü baskıya dayanabilecek kadar kuvvetli olduğunu ve ekonomik büyümeyi önümüzdeki yıllarda da istikrarlı bir şekilde sürdürecek imkanlara sahip olduklarını sözlerine ekledi.
Çin hükümeti 2019 yılsonu itibarıyla %6 ila 6,5 oranında bir ekonomik büyüme rakamını hedefliyor. 2018 yılında ise ekonomik büyüme önceki yıllara kıyasla düşüş kaydetmiş ve %6,6 olarak gerçekleşmişti.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü