Çin’de Elektrikli Araç Üreten Firmalar Arasındaki Olası Birleşme Girişimleri Hükümet Tarafından Teşvik Edilecek

13 Eylül 2021

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Xiao Yaqing, 13 Eylül Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkede elektrikli araç üreten firma sayısının çok fazla olduğunu ve hükümet olarak firmalar arasında birleşme ve konsolidasyon girişimlerini teşvik edici politikalar uygulamayı planladıklarını söyledi.

Bakan Yaqing ayrıca şarj istasyonu ağlarını yaygınlaştırmayı ve kırsal kesimlerdeki elektrikli araç satışlarını da arttırmayı hedeflediklerini de belirtti.

Çevre kirliliğini azaltmak amacıyla hükümetin yeşil enerji ile çalışan motorlu araçların üretimi için uygulamaya koyduğu cazip teşvik olanakları sayesinde Nio, Xpeng ve BYD firmaları yakın zaman önce yeni yatırımlar yapmış ve üretim kapasitelerini arttırmışlardı.

Açıklamasının devamında yarı iletken yonga tedarikinde yaşanan küresel soruna da değinen Xiao Yaqing, bu konuda alternatif çözümler üretmek için Bakanlıkça devam etmekte olan çalışmaları hızlandırdıklarını belirtti.

Çin’in piyasa denetleyici kuruluşu, geçtiğimiz hafta otomotiv sektörüne yonga tedarik eden üç ticari firmaya fiyat yükselttikleri gerekçesiyle para cezası kesmişti.

Uzun süredir devam etmekte olan yonga tedarik darboğazı nedeniyle aralarında Ford, Honda ve Volkswagen’in de bulunduğu birçok büyük otomotiv firması, son haftalarda üretimlerine sık sık ara vermek zorunda kalıyorlar.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü