Çin’de İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi Kasım Ayında 52.1 Puana Yükseldi

30 Kasım 2020

Çin Ulusal İstatistik Bürosu 30 Kasım 2020 Pazartesi günü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerini kamu oyu ile paylaştı. Açıklanan verilerde, fabrika faaliyetlerinde Kasım ayında son üç yılın en hızlı artışının gerçekleştiği, hizmet sektörünün de bu artışa ayak uydurduğu ve Çin ekonomisindeki iyileşme sürecinin ivme kazandığı gözlemlendi.

Ekim ayında 51.4 puan olan imalat sanayi PMI endeksi, Kasım ayında 52.1 puana yükseldi. Bu değerin ekonomistlerin beklentisi olan 51.5 puanın üzerinde olduğu ve 2017 yılının Eylül ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviye olduğu belirtildi.

Çin Federasyonu Lojistik Ve Satın Alma analistlerinden Zhang Ligun konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Kasım ayı PMI ve tüm alt endeks verilerinde gözlemlenen artışın, özellikle sanayi sektöründeki iyileşme sürecinin ivme kazandığına ilişkin bulguları onaylar nitelikte olduğunu belirtti. Bununla birlikte, talebin halen bu büyümeyi karşılar nitelikte olmadığını ve firmaların talep problemi yaşamaya devam ettiğine dikkat çeken Ligun, iç talebin arttırılması için planlanan politika desteklerinin konsolide edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kasım ayının güçlü PMI verilerine bakıldığında, Çin’in üçüncü çeyrekte %4.9 artış gösteren büyüme oranının bir miktar daha hızlanarak, dördüncü çeyrekte yıllık bazda %5.7’ye ulaşabileceği ve yılın ilk yarısında yaşanan sert daralmanın ardından bunun büyük bir başarı olarak değerlendirilmesi gerektiği analistler tarafından belirtiliyor.

Çin ekonomisinin bu yıl sonu itibarıyla %2 oranında büyümesi bekleniyor. Bu her ne kadar son otuz yılın en düşük büyüme rakamı olsa da, korona virüs salgını ve diğer ülkelerin ekonomik performansları ile kıyaslandığında yine de bir başarı olarak kabul ediliyor.

Daha çok büyük özel sektör şirketlerine ve devlet sermayeli şirketlere odaklanan bu resmi PMI verilerilerine göre, yeni ihracat siparişlerini gösteren alt endeks de Ekim ayında 51.0 iken, Kasım ayında 51.5 puana yükseldi. Özellikle tıbbi malzeme ve elektronik eşyaya olan dış talebin yüksek seyretmesi nedeniyle bu sektörlerde faaliyet gösteren Çinli firmaların durumdan yararlandıkları belirtildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü