Çin’de Motorlu Araç Satışlarının Bu Yıl %11.5 Azalması Bekleniyor

07 Nisan 2020

IHS Markit tarafından Çin otomotiv piyasası ile ilgili yapılan bir çalışmanın sonuçları dün (6 Nisan 2020) açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre IHS Markit Çin’de hafif otomobil üretiminin bu yıl sonu itibarıyla %11.5 oranında düşeceğini tahmin ederken, 2021 yılından itibaren trendin tekrar bir dönüş yaparak, üretimin %7.5 oranında artış göstereceği öngörüsünde bulundu.

Motorlu araçlara olan talep ve üretim düşüşü, koronavirüs salgınına bağlı olarak son aylarda Çin’den başlayarak Avrupa’ya, Amerika’ya ve dünya geneline yayılmış bulunuyor.

IHS Markit yaptığı açıklamada, sözkonusu tahminlerin oluşturulmasında Mart ayında alınan fabrikaların kapalı kalma süresinin uzatılma kararını ve özellikle Hubei kentinde bulunan tedarik zinciri konumundaki şirketlerin kapalı kalma sürelerinin de uzatılmasını hesaba kattıkları belirtildi.

Avrupa’daki tedarik zincirlerinde kesintiler olmasının, tedariklerini Avrupa’dan sağlayan Çinli otomobil üreticileri için risk faktörü oluşturabileceği, ancak bu safhada Avrupa’daki salgının Çin’deki otomotiv üretimini direkt olarak etkilediğine ilişkin bir veri elde edilemediği belirtildi.

IHS Markit geçen hafta yayınladığı bir diğer çalışmada da hükümetin ekstra teşvik tedbirlerini uygulamaya koymaması durumunda, hafif araç satışlarının bu yıl bir önceki yıla kıyasla %9.9 azalacağını ve 2020 yılında satılacak toplam hafif araç miktarının 22.4 milyon adette kalacağını öngörmüştü.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü