Çin’de Sanayi Karlarındaki Azalma Hızı Nisan Ayında Yavaşladı

27 Mayıs 2020

Çin İstatistik Bürosunun bugün (27 Mayıs 2020) açıkladığı verilere göre sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmaların karlarında yaşanmakta olan düşüş Nisan ayında bir miktar yavaşladı. Bu göreceli iyileşmeye katkı sunan sektörlerin başında otomotiv ve elektronik firmaların olduğu belirtilirken, koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinin ise üretim üzerinde yıl sonuna kadar baskı yaratmaya devam edeceği öngörüldü.

Araştırma sonuçlarına göre sanayi şirketlerinin Nisan ayında elde ettikleri finansal hasılatlar, bir önceki yıla göre %4.3 azalarak 478.1 milyar yuan seviyesinde kaldı. Mart ayında ise şirket hasılatlarında bir önceki yıla kıyasla %34.9luk sert bir düşüş yaşanmıştı.

Ocak- Nisan arasındaki dört aylık dönemde sanayi şirketlerinin karları bir önceki yıla göre %27.4 azalarak 1.26 milyar yuan olarak gerçekleşti.

İstatistik Bürosu yetkililerinden Zhu Hong yaptığı açıklamada, bu yıl özellikle sanayi şirketleri açısından karlılık beklentisinin iyimser olmadığını zira, piyasadaki talebin hala cansız, sanayi ürünü fiyatlarının düşük ve maliyetlerin ise yüksek seyrettiğini belirtti.

Ürün fiyatlarının bir süredir aşağı yönde seyretmesinin şirket karlarını olumsuz etkilediği, özellikle kamu sermayeli şirketlerin çoğunlukta olduğu ağır sanayi ve emtia sektörlerinde bu deflasyon etkisinin daha fazla hissedildiği belirtiliyor.

Elde edilen karların azalması nedeniyle imalat yatırımlarının, istihdamın ve şirket bilançolarının da zincirleme olarak olumsuz etkileneceğini belirten uzmanlar, hükumetin kısa vadede etkin teşvik paketleri açıklaması yönündeki piyasa beklentilerinin yüksek olduğunu belirtiyorlar.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü