Çin'in Bir Elli Yıl Daha Yetecek Kadar Kömür Rezervi Var

23 Eylül 2022

Çin Halk Cumhuriyeti Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na göre, Çin’in önümüzdeki elli yıl için yetecek kadar kömürü ile bugünkü üretim düzeylerinde en az 18 yıl yetecek kadar petrolü var.

Çarşamba günü (21/09/2022) yayınlanan en son yıllık rezerv hesaplamaları, Çin'in karbon salınımlarını doruğa çıkarmak üzere 2030 yılının çok ötesine geçen bir fosil yakıt düzeyinden özveride bulunduğunu gösteriyor. Küresel ısınma sorunu ile ilgili en kötü yakıt olan kömür söz konusu olduğunda, Çin'in 2060 yılında sıfır karbon salınımına ulaşma hedefini aşmaya bile yetecek kadar toprakaltı kömür varlığı var.

Çin, yılda 4 milyar tondan fazla kömür tüketirken tükettiği kömürün çoğu, gereksiniminin onda birinden daha azını oluşturan yurtiçi üretimle karşılanıyor. Bakanlığa göre, geçen yılın kömür rezervleri bir önceki yılın rezerv düzeyinden %28 oranında daha fazla bir rakam olan 208 milyar ton dolaylarındayken, yeni rezervlerin keşfi için yapılan harcamalar %10 oranında artarak 1,3 milyar Yuan’a (184 milyon ABD Doları) yükseldi.

Petrol rezervleri ise %2,8 oranında artarak 3,7 milyar tona yükseldi ki, teorik olarak bu rakam ülkedeki petrol sondajcılarının yılda yaklaşık 200 milyon ton kadar düzenli bir çizgide petrol çıkaracakları varsayımıyla yaklaşıldığında önümüzdeki yirmi yılın çoğunu geçirebilmek için yeterli olacak. Ülkedeki doğal gaz rezervleri de önümüzdeki otuz yıl için yeterli olan 6,339 milyar metreküp ile biraz daha yüksek düzeyde.

Bununla birlikte, Çin hala tükettiği petrolün çoğu ile tükettiği gazın büyük bölümü için dışalıma güveniyor. Bakanlık raporunda, yıl boyunca yapılan keşif yatırımlarının Sichuan, Sincan bölgeleri ile İç Moğolistan'da, ayrıca Bohai Körfezi'nde yeni rezervler bulma amacıyla gerçekleştirilen atılımlarla %13 oranında artarak 80 milyar Yuan'a ulaştığı belirtiliyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü