Çin’in Metal İhracatçıları Virüs Nedeniyle Sipariş İptalleriyle Karşı Karşıya Kaldı

20 Şubat 2020

Çin ticaret kuruluşu, Hintliler dahil bazı Çin metal ürünleri müşterilerinin,  zamanında teslim edilemeyen kargo yüzünden tazminat talep ettiğini,   bazı deniz aşırı müşterilerin ise,  korona virüsü salgını nedeniyle kargo kabulünü durdurdukları açıkladı.

Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyinin Metalurji bölümü, Rusya, Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi ülkelerdeki şirketlerin, kargoları kabul etmediklerini Çinli tedarikçilere bildirdiklerini veya söz konusu alıcı şirketlerin satın alımları erteleme talebinde bulunduklarını söyledi.

Aynı zamanda, Hintliler gibi bazı uluslararası müşteriler, Çinli şirketlerin zamanında teslim yapamadıklarını görmekte ve tazminat talep etmektedirler denildi.
 
Çin dünyanın en büyük metal tüketicisi, fakat aynı zamanda çelik ve alüminyum gibi bazı endüstriyel metallerin en büyük ihracatçısıdır.

Salgının ardından karantina gerekliliklerinden dolayı çok sayıda işçi çalışmaya gidemediği için Çin’in metal üretimi sert bir şekilde düşecektir. Şirketler, virüsün yayılması durdurmayı amaçlayan taşıma engellerinin ortasında hammaddeleri sağlama veya ürünleri taşıma mücadelesi de vermektedirler.

Konsey, salgın göz önüne alınacak olursa, çelik ihracatçıları, ürünleri ya deniz yolu ya da demir yolu ile taşıma ikilemiyle karşı karşıya kalmakta ve teslimi garanti edememektedirler dedi. Konsey, ülke içinde taşıma maliyetlerinin arttığını ve düşük kapasite ile çalışan limanların teslimleri de etkilediğini söyledi.

Konsey, bazı ülkelerin gümrük işlemlerini çok zorlaştırarak, sınır geçişlerini kapatmaya başladığını açıkladı.

Konseyin metalurji bölümünden bir yetkili, Mart ayı sonunda Shandong şehrinde gerçekleştirilmesi planlanan Uluslararası Çelik Piyasası ve Ticareti Konferansının salgın yüzünden ertelendiğini belirtti. 
 
Kaynak : reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü