Çinli Elektrikli Araç Şirketi BYD, Küresel Elektrikli Araç Yatırımlarında ABD'ye Temkinli Yaklaşıyor

18 Ocak 2023

Çinli elektrikli araç (EV) devi BYD, Amerikan şirketi Tesla'ya meydan okumak için hızlı bir küresel genişlemeye girişiyor. Ancak bu genişlemenin yavaş kaldığı ifade ediliyor. BYD şirketinin yönetiminin anlayışına yakın olan dört kaynak, BYD’nin küresel hedeflerini kamuoyunda tam olarak ifade etmemiş olsa da dünya çapında gerçekleştirilecek ortak bir hamlenin Çin'in en büyük elektrikli araç üreticisi için en önemli stratejik odak noktası haline geldiğini belirtti.

Kaynaklardan öğrenilen bilgilere göre, halihazırda devam etmekte olan bazı Avrupa pazarlarına girişin yanı sıra, BYD geçen yılın önemli bir bölümünü yeni elektrikli araç modelleri için bir ABD dağıtım ağının nasıl kurulacağı konusunda bir çalışma yürüterek geçirdi.

Detroit merkezli danışmanlık şirketi Urban Science'ın şirkete, her eyalette kaç mağazaya ihtiyaç duyacağına ve faaliyet gösteren mağazaların formatlarına ilişkin danışmanlık hizmeti verdiği kaydedildi. Bir BYD yetkilisi, BYD'nin ABD pazarı için yeni nesil akülü elektrikli araçları (BEV'ler) ve plug-in hibritleri sergilemeyi planladığı Las Vegas'ta düzenlenen bu yılki küresel CES teknoloji fuarında yer almayı planladığını ancak Washington ile Pekin arasındaki gergin ilişkiler, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Çin karşıtı duyarlılık ve Başkan Joe Biden'ın yerli elektrikli araçlar, batarya ve pil hücresi üretimine öncelik verme hamlesinin BYD'nin duraklamasına neden olduğunu açıkladı.

Yetkililer, BYD'nin ABD projesinin, Biden yönetiminin, elektrikli araçların pil ve batarya malzemelerinin nereden tedarik edileceğine dair kurallar getiren ve Kuzey Amerika’da üretilen ve montajlanan elektrikli araçlara 7.500 $'lık bir vergi indirimi sunan Enflasyonu Düşürme Yasası (IRA) nedeniyle zora girdiğini vurguladı.

Kaynaklar BYD'nin şu anda yatırımlarda ABD'ye karşı temkinli bir yaklaşım sergilemesine rağmen, uzun vadede ABD otomobil pazarına odaklanabileceğini ifade etti.

Öte yandan Çinli pil üreticisi CATL şirketi de malzeme tedarikine ilişkin ABD Enflasyonu Düşürme Yasası (IRA) kurallarının üretim maliyetlerini artıracağı endişesiyle ABD ve Meksika'daki pil tesislerine yatırım planlamasını yavaşlattı. ABD firması HAAH Motors Holdings, Çinli Chery Automobile tarafından tasarlanan arabaları ithal etmeyi planlıyordu ancak ticari gerilimden duyulan endişe ve söz konusu yasa sebebiyle planlarını iptal etti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü