Çinli Jiangxi Bakır Firması, Koşullar Elverdiğinde Afganistan’daki Bakır Madenini Geliştirecek

13 Eylül 2021

Çinli Jiangxi Bakır Firması Pazartesi günü (13/09/2021) yaptığı açıklamada, firmaları ile birlikte Çin Metalürji Firması’nın (ÇMF) Afganistan’daki durumu izlediklerini ve olanaklar elverdiğinde Mes Aynak bakır madenini geliştirmeye kararlı olduklarını göstereceklerini duyurdu.

Her iki firma, 11,08 milyon ton bakır rezervine sahip olduğu öngörülen madenin işletilmesi için 2008 yılında 30 yıl süreli kira sözleşmesi imzalamıştı. Jiangxi Bakır Firması’nın projede %25 oranında payı var.

Jiangxi Bakır firmasının başkanı Zheng Gaoging çevrimiçi bir toplantı sırasında “Afganistan'daki düzensiz durum nedeniyle, her iki firmanın yatırım yaptığı Mes Aynak bakır madeni henüz önemli bir yapılaşmadan geçmedi." açıklamasını yaptı.

Gaoging, firmasının durumu izleyeceğini, olanaklı olduğunda ise projenin gerçekleştirilmesi sürecini yürüteceğini de dile getirdi.

Çin'in Şanghay kentindeki Vadeli İşlemler Borsası'nda bakır fiyatları, canlanan istem ile küresel ekonomik uyarılmanın sonucunda içinde bulunduğumuz yılda %21'den fazla artış gösterdi.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü