Doğalgaz Tedarikinde Sıkıntı Yaşayan Almanya’da Kış Aylarında Bazı Sanayi Sektörlerinin Kapanabileceği Uyarısı Yapıldı

24 Haziran 2022

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck Der Spiegel dergisine verdiği mülakatta, Rusya’dan gelen gaz miktarının hali hazırdaki mevcut düşük seviyelerde devam etmesi durumunda kış aylarında enerji kesintilerinin başlayacağını ve bazı sanayi sektörlerinin kapanma noktasına geleceğini söyledi.

Bu durumun ülkede yaratabileceği yıkıcı etkileri sıralayan Habeck, hem sanayi kuruluşlarının hem de hane halklarının bu krizin etkisini en hafif şekilde atlatmaları için Alman hükümetinin her türlü yardım ve desteği sağlayacağını, ancak yine de olumsuz gelişmelerin tamamını önlemenin mümkün olmadığını söyledi.

24 Haziran Cuma günü ARD televizyonuna konuşan Almanya gaz dağıtım şirketi Bundesnetzagentur Genel Müdürü Klaus Mueller de, enerji fiyatlarının geçtiğimiz sonbahar aylarından bu yana %30 ila %80 arasında zamlanmış olduğunu hatırlatarak, Rusya gazındaki sıkıntının devam etmesi durumunda fiyatların önümüzdeki kış aylarında tüketiciler açısından iki hatta üç katına çıkabileceği uyarısında bulundu.

Almanya üç safhadan oluşan doğalgaz acil durum planının ikinci safhasını geçtiğimiz Perşembe günü devreye soktu. İkici safha acil durum planı, hükümetin gaz tedarikinde uzun vadeli bir sıkıntı öngörmesi durumunda devreye giriyor.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü