e-Ticaret Forumu

18 Ekim 2018

Cenevre'de toplanan halka açık forumun açılış gününde, Alibaba'nın kurucusu Jack Ma, UNCTAD Genel Sekreteri Mukhisa Kituyi ve Dünya Ticaret Örgütü Genel Müdürü Roberto Azevêdo, maddi gücü düşük kişilerin de e-ticarete dahil olması için somut eylemlerin gerekli olduğuna dikkat çekmişlerdir. Elektronik ticarete yönelik bir “bırakınız yapsınlar (laissez-faire)” yaklaşımı, daha fakir ülkelerde işletmeleri ve insanları daha da geride bırakma riskiyle karşı karşıya getireceği ifade edilmiştir.
Ancak kurallara ihtiyaç duyulurken, Çin'deki çevrimiçi ticaret devi Alibaba Group'un kurucu başkanı ve yönetim kurulu başkanı Jack Ma, herkesin e-ticareti kullanabilmesi için, işleyişin iş dostu ve basit olması gerektiğini söyledi. E-ticaret satışlarının, 2013 yılında 16 trilyon dolardan 2016 yılında yaklaşık 26 trilyon dolara yükseldiği ve e-ticaretin, internet bağlantısı olan herkese yeni iş fırsatları sunduğu belirtildi.
Oyunun kurallarını doğru belirlemenin önemli olmasına rağmen, gelişmekte olan ülkelerin bu oyunu oynamak için gerekli araçlara ve becerilere sahip olduğundan emin olunması gerektiği ifade edildi.
 
Kaynak: unctad.org  web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı