Elektrikli Araçlara Geçiş Sürecinin Sanayide Büyük İş Kayıplarına Neden Olabileceği İddia Edildi

13 Ocak 2020

Almanya’da günlük yayınlanan Handelsblat gazetesinin 13 Ocak 2020 tarihli haberinde, elektrikli araçlara geçiş sürecinde önümüzdeki on yıl içerisinde otomotiv sektöründe çalışan yaklaşık 410 bin kişinin işsiz kalabileceği iddia edildi.

Alman hükümetinde danışman olarak görev yapan bazı görevlilerin kaynak olarak gösterildiği haberde, Ulaşımın Geleceği Ulusal Platformu (NPM) tarafından yayınlanan bir rapora gönderme yapılarak, fabrikaların sadece motor ve şanzıman üretim birimlerinde 88 bin kişinin işsiz kalabileceği belirtildi.

Habere kaynak olarak gösterilen raporda, elektrikli araç motorlarının yanmalı motorlara göre çok daha az parçaya sahip olduğu ve bakım onarım açısından da daha külfetsiz olması nedeniyle çok daha az sayıda insan gücüne ihtiyaç duyulacağının belirtildiği aktarıldı.

Haberde, NPM’nin Başkanı Henning Kagerman’ın otomotiv sanayindeki üretim sürecinin önümüzdeki yıllarda hızla robotlaşmaya devam edeceğini ve sektörün mevcut istihdam miktarlarını taşımasının mümkün olmayacağını söylediği belirtildi.

Almanya Otomotiv Sanayicileri Birliği (VDA) ise geçtiğimiz Aralık ayında bir açıklama yaparak, küresel pazarda yaşanan durgunluk nedeniyle otomotiv sektöründe 2020 yılında istihdam miktarının azalabileceği uyarısında bulunmuştu. Ancak VDA yetkilileri NPM tarafından yayınlanan bu raporu gereğinden fazla kötümser bulduklarını ve raporun hiç de gerçekçi olmayan bazı uç senaryolara dayandığını ifade ettiler.

Alman ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan otomotiv sanayinde, elektrikli araçlara geçiş sürecinin daha da hızlanması için sürekli planlar yapılmaya devam ediliyor. Buna neden olan en önemli etmen de şüphesiz AB hükümetlerinin karbon salınımını azaltmak için çıkardığı mevzuatlar ve bu mevzuatların her geçen gün yanmalı motor üretimine getirdiği ek külfetler.

Habere göre Almanya’da otomotiv sektöründeki istihdam sayısı 2018 yılında 834 bin adede ulaştı. Bu rakamın 1991 yılından beri kaydedilen en yüksek istihdam miktarı olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü