Endonezya, Hurda Çeliği Tehlikeli Atık Dışalım Listesinden Çıkaracak

13 Şubat 2020

Endonezya Sanayi Bakanı Agus Gumiwang Kartasasmita, Endonezya hükümetinin, çelik kütük dışalımında azalmaya yol açmasını umarak, çelik endüstrisi için hurda dışalımına ilişkin kuralları hafifleteceğini söyledi.

Bakan, “Hurda metal için karar verdik, dışalımını rahatlatacağız çünkü iç pazarda hurda metal gereksinimi olduğunu görüyoruz. Bu durum çelik kütük üretimini destekleyecek. Yeni hükümet önlemi, yükleme için gerekli olan olası izin belgelerinin sayısını azaltarak hurda metali tehlikeli atık dışalım listesinin dışına çıkaracak. Yerli çelik endüstrisi kısmen şirketlerin üretim için yeteri kadar girdi bulamamaları nedeniyle şu anda kapasitesinin yalnızca %40’ını kullanıyor. Eğer ülkenin çelik üreticileri kapasite kullanım oranlarını artırabilirlerse yerli çelik isteminin %70’ini karşılayabilirler.” yorumunda bulundu.

Endonezya Demir Çelik Birliği, uzun süredir, Çin ve diğer ülkelerden yapılan birçok çelik ürününün dışalımı üzerinde uygulanmakta olan karşı düşürüm (anti damping) vergilerine rağmen özellikle Çin’den yapılan çelik dışalımının yerli üreticilerin üretimine zarar verdiğinden yakınıyordu.

Hurda metal şu anda hükümetin tehlikeli ve zehirli atık listesinde. Bu tür atıkların dışalımcıları izin belgesi almak zorunda, ayrıca sanayi, çevre ve ticaret bakanlıklarından da çok sayıda onay almaları gerekiyor.

Kaynak: Steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü