Endonezya Termik Santrallerin Emisyon Kotalarını Belirleyecek

25 Ocak 2023

Endonezya'nın yerel karbon ticareti için bir mekanizma oluşturmaya yönelik ilk adım olarak bu ay içinde kömürle çalışan bazı elektrik santralleri için emisyon kotaları çıkarmayı hedeflediği açıklandı. Dünyanın en büyük sera gazı emisyonu üreticileri arasında yer alan Endonezya, geçen yıl karbon emisyonunu 2030 yılına kadar tek başına en az %31,89, uluslararası desteklerin katkısıyla %43,2 oranında azaltmak için bir hedef belirlemişti.

Endonezya Enerji ve Maden Kaynakları Bakanlığı verilerine göre, bu yıl karbon ticaretine katılabilecek toplam kurulu gücü 33,6 gigawatt (GW) olan 99 kömürlü termik santral bulunuyor. Tahsis edilen kotadan daha az karbon salan santraller, kalan paylarını emisyon kotalarını aşan santrallerle takas edebilecek. Karbon ticaretini uygulamayan şirketlere gelecek yıl için daha düşük emisyon tahsisatları verilecek. Endonezya, emisyon üreticileri arasında doğrudan karbon ticaretine izin veriyor ve yetkililer bu yıl bir karbon sertifikası takas sistemi başlatmayı planlıyor.

2021’de çıkarılan yasaya göre Endonezya'nın Nisan 2022'de enerji santrallerinin kota üzerinde ürettikleri karbon emisyonları için vergi toplaması gerekiyordu, ancak bu uygulama satın alma gücüyle ilgili endişeler nedeniyle ertelenmişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü