Euro Bölgesi İmalat Sanayi Rakamları Son Yedi Yılın En Düşük Seviyelerinde

01 Ekim 2019

Almanya’da geçtiğimiz Eylül ayında sanayi üretimlerinin 2012 yılından bu yana en düşük seviyelerine gerilemesi, Euro Bölgesi genelinde imalat sanayini ciddi bir zayıflama sürecine soktu.

Eylül ayında yayınlanan IHS Markit Euro Bölgesi imalat endeksi son yedi yılın en düşük seviyelerine gerileyerek, 45.7 olarak açıklanmıştı.

Endeks verilerine göre, hem yurt içi hem de yurt dışı taleplerin azalmasına koşut olarak fabrikaların yeni sipariş kayıtları da 2012 krizinden bu yana en düşük seviyelere gerilemiş, buna ek olarak ticaret savaşlarına bağlı gerginliğin devam ediyor olması nedeniyle yatırımcı moralinde bir iyileşme de gözlemlenmemişti.

IHS Markit baş ekonomistlerinden Chris Williamson, zaten kötü durumda olan Euro Bölgesi imalat sanayinin daha da kötü bir seviyeye gerilediğini belirterek, bu durumun dördüncü çeyrek performansları açısından da olumsuz sinyaller gönderdiğini söyledi. Eylül ayı Satın Alma Yöneticileri Endeksine bakıldığında, imalat sanayi üretiminin her bir çeyrek dönemde %1’den fazla daralmakta olduğuna dikkat çeken Williamson, bu olumsuz durumun üçüncü çeyrekte gayri safi yurt içi hasıla rakamlarını aşağı çektiğini de sözlerine ekledi.

İmalat sektöründe Eylül ayı PMI endeksinin 41.7 olarak gerçekleştiği Almanya, Avrupa genelinde yaşanan bu düşüş sürecinde adeta lokomotif rol üstlenmiş durumda. Fransa’daki imalat sektörü PMI endeksi de beklenenden daha kötü bir performans göstererek, 50.1 seviyesinde gerçekleşmişti.

Euro Bölgesi genelinde yaşanmakta olan ekonomik yavaşlama, geçtiğimiz ay Avrupa Merkez Bankasını da harekete geçirdi. Dünya genelinde parasal genişlemeye giden bankalar kervanından ayrılmayan Avrupa Merkez Bankası, geçtiğimiz ay aldığı bir kararla politika faizlerini düşürmüş ve yeniden tahvil alımlarına başlayacağını duyurmuştu.

Kaynak: Bloomberg web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü