Filipinler, 2 Cigavat Gücünde Açık Deniz Rüzgâr Enerjisi Santrali Kurulmasının Finansmanı için Danimarka Yatırım Fonu ile Anlaştı

31 Mart 2023

Filipinler Enerji Bakanlığı Perşembe günü (30/03/2023) yaptığı açıklamada, toplam kapasitesi 2.000 megavat olacak açık deniz rüzgâr enerjisi santrali geliştirme projeleri için Danimarkalı bir fon yöneticisi ile üç ayrı sözleşme imzaladıklarını duyurdu.

Bakanlık, ülkenin açık deniz rüzgâr enerjisi santrali projesinde Filipinler ülke yönetimi tarafından projenin %100 hissesine sahip olmasına izin verilen ilk yabancı firma olan Kopenhag Altyapı Yeni Pazarlar Fonu (KAYPF) ile imzaladıkları hizmet sözleşmelerinin 25 yıllık işletme süresi olacağını dile getirdi.

Filipinler ülke yönetimi, kömürle çalışan elektrik santrallerini aşamalı olarak devre dışı bırakmak, aynı zamanda düşük karbonlu yakıtlara geçiş yapmak istediği için, ülkenin enerji sektöründeki yatırımlarda yabancı ortaklık payının en fazla %40 olabileceği biçimindeki kuralını, yatırımın yenilenebilir enerji yatırımı olması durumunda muaf tuttu. 

Enerji Bakanlığı üç projenin, bir milyon konuta güç sağlayacak kadar elektrik üretmesinin, ayrıca yılda yaklaşık 2,9 milyon ton karbondioksit salınımına eşdeğer hava kirliliğini ortadan kaldırmasının beklendiğini vurguladı.

Kuzey Camarines ile Güney Camarines bölgeleri ile birlikte Kuzey Samar, Pangasinan ve La Union bölgeleri açıklarında kurulacak açık deniz rüzgâr enerjisi santrali için Filipinler Enerji Bakanlığı ortaya herhangi bir para koymadı.

Filipinler ülke yönetimi, ülkenin enerji dağılımında güneş, rüzgâr, kıyılarındaki gelgitler gibi yenilenebilir durumdaki enerji kaynaklarının günümüzde %22 olan payını 2030 yılına kadar %35'e, 2040 yılına kadar ise %50'ye çıkarmayı hedefliyor.

Filipinler Enerji Bakanlığı ile Dünya Bankası tarafından yapılan ortak bir araştırmaya göre, Filipinler toprakları 2040 yılına kadar 21 cigavat gücünde açık deniz rüzgâr enerjisi santralleri kurma potansiyeline sahip.

Bakanlık bugüne kadar potansiyel kapasitesi toplamda yaklaşık 42.000 megavat olan 57 ayrı açık deniz rüzgâr enerjisi hizmet sözleşmesi imzaladı.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü