Fransa, Kuzeydeki Dört “Giga Fabrikanın” İlkinin Açılışını Yapacak

31 Mayıs 2023

Fransa, Avrupalı ve Asyalı şirketlerin ülkenin kuzeyinde kurmayı planladıkları dört fabrikadan ilki olan pil üretim “giga fabrikasının” açılışını yapacak.

Stellantis, Mercedes ve TotalEnergies'in ortak girişimi olan Automotive Cells Company tarafından yapılan girişim, yaklaşık yarısını Fransız eyaleti ve yerel makamların sağladığı toplam 2 milyar avroluk (2,20 milyar $) yatırımı içeriyor.

Tesis, bu yıl içinde 13 GWh başlangıç kapasitesiyle lityum-iyon pil üretimine başlayacak ve üretim yılda 500.000 arabaya yetecek şekilde yaklaşık 40 GWh’lik kapasiteye çıkarılacak. Şirketler ve yerel yetkililer, tesisin 2030 yılına kadar yaklaşık 2.000 kişilik istihdam yaratmasını beklediklerini söylediler.

Tayvanlı ProLogium ve Çinli Envision AESC de Fransa'nın kuzey bölgesinde Dunkirk Limanı çevresinde “giga fabrikalar” inşa etme planlarını duyururken, Renault aynı bölgede premium ve Alpine elektrikli modelleri için pil üretmek üzere yerel start-up Verkor ile bir ortaklık kurdu.

Avrupa, elektrikli otomobiller için büyük ölçüde Asya'da üretilen pillere bağımlı durumda, bu nedenle liderler sektörü geliştirmek için çeşitli teşvikler sunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2030 yılına kadar Fransa'da 2 milyon elektrikli araç üretiminin hedeflendiğini duyurdu.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü