Fransız Süt Endüstrisi Dünya Çapında İlk Sırada Yer Almasına Rağmen Çiftçiler Bu Avantajdan Yararlanamıyor

09 Ocak 2020

Danışmanlık firması Agrex tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Fransa'nın süt endüstrisi diğer süt üreten ülkelere göre en rekabetçi avantajlara sahip gibi görünmektedir. Çoğu süt ürününün satış fiyatlarının, birçok çiftçinin maliyetlerini karşılamasına izin vermediği göz önüne alındığında, bu durum birçok Fransız süt üreticisi için sürpriz olabilir.

Fransa süt endüstrisi Lactalis, Sodiaal and Eurial firmalarının elinde bulunmaktadır. 2018 yılı rakamlarına göre bu üç firma pazarın yüzde 52’sine hakimdir.

Agrex tarafından yapılan çalışma, Fransa'nın ABD, Hindistan, Brezilya ve Almanya'nın arkasında beşinci olduğu dünyanın 13 ana üretici ülkesinin toplam yedi özelliğini analiz etmektedir. Ancak Fransa  süt endüstrisinin uzun süredir örgütlü olması, sektörün sağlamlığı hususunda doğrudan sonuçlar doğurmaktadır.

Diğer rekabetçi faktörlerin yanı sıra, artan arazi fiyatlarının ve nispeten düzenli yağışların kontrolü de Fransa'yı destekleme eğilimindedir. Ancak avronun diğer dünya para birimlerine kıyasla göreli gücü Fransa'yı Almanya, İrlanda, Hollanda, Danimarka ve Polonya gibi diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi cezalandırmaktadır.

Kaynak: euractiv. web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü