Gıda Fiyatları Neden Artıyor?

12 Mayıs 2022

Küresel gıda fiyatları, 2020 yılının ortalarında COVID-19 salgını nedeniyle işletmelerin kapanmasıyla tedarik zincirlerini zorlayarak yükselmeye başladı. Tüketiciler gıda stoklarken fiyatların yükseldiği süpermarketlere mal taşımak için mevcut kamyoncuların olmaması nedeniyle çiftçiler sütü yerlere döktü, meyve ve sebzelerin çürümesine izin verdi. Sokağa çıkma kısıtlamaları hareketi kısıtladığı için göçmen işgücü sıkıntısı dünya çapında mahsulleri etkiledi.

O zamandan beri, dünyanın birçok yerinde temel mahsullerle ilgili sorunlar yaşandı. Dünyanın en büyük soya fasulyesi ihracatçısı olan Brezilya, 2021'de şiddetli kuraklık yaşadı. Çin'in buğday mahsulü bu yıl şimdiye kadarki en kötüler arasında yer aldı. Pandemi sırasında artan gıda güvenliğine ilişkin endişeler, bazı ülkelerin gelecekteki kıtlıkları önlemek için temel gıda maddelerini stoklamasına ve küresel pazardaki arzı sınırlamasına neden oldu.

Rusya'nın Şubat ayı sonlarında Ukrayna'yı işgal etmesi, gıda fiyatlarının görünümünü önemli ölçüde kötüleştirdi. BM gıda ajansı, fiyatların Şubat ve Mart aylarında tüm zamanların rekorunu kırdığını söyledi. Rusya ve Ukrayna, küresel buğday ve arpanın yaklaşık üçte birini ve dünyanın ayçiçek yağı ihracatının üçte ikisini oluşturuyor. Ukrayna dünyanın 4 numaralı mısır ihracatçısıdır. Çatışma, Ukrayna'nın limanlarına ve tarımsal altyapısına zarar verdi ve bu, ülkenin tarımsal üretimini yıllarca sınırlaması muhtemeldir.

BM ve AB tarafından kurulan Gıda Krizlerine Karşı Küresel Ağ, yıllık bir raporda Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin, özellikle Afganistan, Etiyopya, Haiti, Somali, Güney Sudan, Suriye ve Yemen gibi gıda kriziyle karşı karşıya olan ülkelerde küresel gıda güvenliği için ciddi riskler oluşturduğunu söyledi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü