Gine, Simandou Demir Cevheri Madeni Projesi için Boke Madencilik Şirketi ile Yapılan Anlaşmayı Onayladı

05 Haziran 2020

Reuters Haber Ajansı, Gine hükümetinin, dev Simandou demir cevheri projesinin Çin, Fransa ve Singapur’un çıkarlarını temsil eden şirketler birliği tarafından gerçekleştirilmesi için yapılmış olan temel bir anlaşmayı onayladığını bildirdi. Boke Madencilik Şirketi, Singapur’lu Winning Shipping şirketi ve Gine devletinin çıkarlarını içeren şirketler birliği geçtiğimiz Kasım ayında, 2 milyar tondan fazla yüksek kaliteli cevher içeren, türünün bilinen en büyük rezervlerinin 1. ve 2. bölümlerini işletmek için 14 Milyar ABD Doları tutarında ihale kazandı. Gine Madenler Bakanı Abdoulaye Magassouba, Reuters’e yaptığı açıklamada “İşletme anlaşması onaylandı. Önümüzdeki günlerde imzalamaya doğru ilerleyeceğiz.” bilgisini verdi.
 
Batı Afrika ülkesi Gine onlarca yıldır Simandou rezervini işletmeye çalıştı, ne var ki proje, sonu gelmeyen hukuksal tartışmalar ve yüksek maliyetlerin ilgiyi azaltmasıyla çıkmaza girdi. Hükümet, teklif veren taraflardan, cevheri Gine’nin güneydoğusundaki uzak bir köşesinden dışsatım için kıyıya taşımak üzere 650 kilometrelik demiryolu ile derin liman inşa etmelerini istedi.
 
Göreceli olarak az bilinen şirketler birliğinin yatırımcıları arasında Çinli alüminyum üreticisi Shandong Weiqiao, China Hongqiao ile Yantai Port Group’un bir birimi ve Gine hükümeti yer alıyor.
 
Kaynak: steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü