Güney Afrikalı Çelik Boru Üreticisi Robor Kapanıyor

09 Ekim 2019

Bir zamanlar Güney Afrika’nın en büyük çelik tedarikçilerinden olan 90 yıllık Robor firması faaliyetlerine son verecek. Robor’da %48 oranında paya sahip olan Tiso Blackstar (Tiso Blackstar, Güney Afrikalı bir medya şirketi olup şirket merkezi Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg kentindedir. Ç.N.) firmanın kapanmasının sorumlusu olarak diğer etkenlerin yanısıra ekonominin zayıf durumda olmasını ve çok ucuza Çin’den yapılan dışalımı gösteriyor.
 
Ayrıca, Güney Afrika devleti ile Bağımsız Güç Üreticisi anlaşmalarının imzalanmasındaki gecikmeler ile Eskom’un (Eskom, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin kamuya ait elektrik üretim şirketidir. Ç.N.) kamuoyunca iyi bilinen mali çöküşü Güney Afrika çelik tüp ve boru üretim sektörüne hem üretim hem gelir yaratma anlamında sistematik zarar verdi. Bunun yanında, ABD’nin çelik dışalımı üzerine koyduğu yeni vergilerin, önceleri kazançlı bir dışsatım pazarı olan ABD petrol ve gaz sektörüne yapılan özellikli çelik boru dışsatımını vurduğu söyleniyor.
 
Tiso Blackstar ayrıca hükümeti, dışalım vergileri ile gümrük tarifesi korumalarını alt sektörlere kadar genişletmediği için suçladı, “böylece yerli çelik üreticilerini dışarıdan alınan çelik ürünleri ile rekabet edebilmek için büyük kar marjı erozyonuna uğrattı.” yorumunda bulundu.

Kaynak: Steelguru web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü