Haber Kaynaklarına Göre Hindistan, Altın Kaçakçılığını Durdurmak Amacıyla Altın Dışalım Vergisini İndirmeyi Planlıyor

24 Ocak 2023

Hindistan ülke yönetimi ile Hindistan altın sektöründen yetkililer Reuters Haber Ajansı’na yaptıkları açıklamada, Hindistan'ın altın dışalımına uygulamakta olduğu vergiyi indirmeyi planladığını çünkü yüksek verginin, alım satımda büyük indirimler sunabilen, dolayısıyla bankalar ile altın rafinerilerinin pazar paylarını azaltabilen kaçakçılar için altın alım satımını daha karlı duruma getirdiğini dile getirdiler.

Yerkürenin ikinci büyük altın tüketicisi ülkesi durumundaki Hindistan’ın uygulayacağı söylenen vergi indirimi, altın isteminin en yüksek olacağı sezon öncesinde altının fiyatını daha ucuza getirerek perakende satışları artırabilir, küresel fiyatı da destekleyebilir.

Vergi indirimi bunun yanısıra, gri piyasa (Bir ulusal pazardaki bir ürünün yasal dışalımcılarının bilgisi olmaksızın dışalımı yapılarak satılmasıyla oluşan piyasaya gri piyasa denilmektedir. Ç.N.) oyuncularıyla rekabet edemedikleri için son iki aydır rafinajını neredeyse askıya alan ülkedeki yerli altın rafinerilerinin işlerini de canlandırabilir.

Hindistan ülke yönetiminden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, "Ülke yönetimi, efektif altın oranını %12'nin altına çekmeyi düşünmekte. Bu öneri tartışılmakta. Yakında konu ile ilgili son bir görüşme yapacağız." bilgisini iletti.

Hindistan’da altın dışalımı üzerindeki efektif vergi şu anda %18,45 olup bu orana %12,5 oranındaki dışalım vergisi ile %2,5 oranındaki tarım altyapısını geliştirme harcı ve diğer vergiler dahildir.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü