Hidrojen, 29 Kilometre Uzunluğundaki İskoç Boru Hattıyla Taşınacak

05 Mayıs 2022

INEOS firması, (INEOS, İngiliz çok uluslu kimya firmasıdır. 2021 yılı rakamlarıyla kimya sektöründe yerkürenin dördüncü büyük firması olup merkez ofisi başkent Londra’dadır. Ç.N.) hizmet dışı bırakılmış 29 kilometre uzunluğundaki bir boru hattından hidrojen taşımayı denemek amacıyla SGN ile (SGN, İskoçya ile İngiltere'nin güneyinde konutlar ile işyerlerine doğal ile yeşil gaz dağıtımı yapan ağı yöneten İngiliz gaz dağıtım firmasıdır. Ç.N.) ortaklık kurdu.

Ofgem (Ofgem, Birleşik Krallık enerji piyasasının düzenli bir biçimde işlemesinden sorumlu bağımsız kuruluştur. Ç.N.) tarafından finanse edilecek olan proje, kimya devi INEOS tarafından sağlanacak hidrojenin, firmanın Grangemouth kasabasındaki tesisinden İskoçya'nın Granton kentine taşınmasını sağlayacak.

Sözkonusu proje, kurulu durumdaki doğal gaz şebekelerinin hidrojen gazının taşınmasında kullanılmasının olanaklı olup olmadığını göstermeyi amaçlamakta.

İçinde bulunduğumuz yılın başlarında, Enerji Ağları Birliği (Enerji Ağları Birliği-Energy Networks Association, İngiltere’de gaz ile elektrik iletim, dağıtım izin belgesine sahip firmalar tarafından finanse edilen endüstriyel kuruluştur. Ç.N.) tarafından yayımlanmış olan “İngiltere'nin Hidrojen Karışımı Dağıtım Planı” raporunda, Britanya'nın beş gaz şebekesi firmasının tümünün, ülke yönetiminin, Birleşik Krallık’taki gaz boruları ağının 2023 yılından başlayarak konutlar ile işyerlerine %20 oranında hidrojen gazı dağıtımı gerçekleştirmeye hazır olması hedefini karşılayabileceğini öne sürdü.

INEOS firmasının Grangemouth’daki tesisinin yöneticisi Andrew Gardner şu açıklamayı yaptı: " İskoçya'da hidrojenin üretimi, kullanımı ile dışsatımı için bir merkez oluşturma konusunda Grangemouth'un ideal bir yer olduğuna inanıyoruz."

SGN firmasının Enerji Vadeli İşlemler Piyasası Yöneticisi Gus Mcintosh’un açıklaması ise şöyle: “Bölgesel Dağıtım Sistemimiz, Birleşik Krallık genelinde milyonlarca ev ile işyerine ulaşan yerel önemli bir altyapıdır. Dolayısıyla, bu altyapıyı hidrojenin dağıtımı için yeniden işler duruma geçirmek, müşteriler için en az maliyetli ayrıca en az rahatsız edici durumdaki hidrojen dağıtım sistemine dönüşümü destekleyebilir."

Kaynak: world-energy.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü