Hidrojen Motorlu Uçakların Yaygınlaşması 2050 Yılını Bulabilir

10 Haziran 2021

Airbus tarafından 10 Haziran Perşembe günü Avrupa Birliği yetkililerine hidrojen yakıt teknolojisi ile ilgili bir sunum yapıldı.

Sunumda verilen bilgilerde, havayolu şirketlerinin hidrojen yakıtlı motorlara geniş çaplı geçiş sağlamalarının 2050 yılından önce mümkün olmayabileceği belirtildi. Buna neden olarak da mevcut hidrojen yakıt teknolojilerinin ancak kısa menzilli bölgesel uçuşlara olanak tanıması gösterildi.

Airbus şu anda sıfır karbon emisyonu politikiları çerçevesinde hidrojen yakıtlı motorların geliştirilmesi konusunda en iddialı firmalar arasında yer alıyor ve 2035 yılında dünyanın ilk hidrojen yakıtlı yolcu uçağını üretmeyi hedefliyor.

Yapılan sunumda, 2035 yılında kullanıma hazır olacak yeni motorun kısa menzilli olduğu ve uzun mesafeli uçuşlar için klasik motorlu uçakların kullanılmaya devam etmesinin zorunlu olduğu belirtildi.

Bir Airbus yetkilisinin sunumda verdiği bilgiye göre, yeni tip hidrojen motorların pazarın hangi segmentine hitap edeceği konusunda henüz bir karar verilmediği öğrenildi.

Hidrojen motor teknolojisi henüz erken sayılabilecek bir aşamada olduğu için, sıfır karbon emisyonu hedefi çerçevesinde firmaların hangi yönde ilerleyecekleri henüz netleşmiş değil. Airbus firması mevcut A320 modelini devre dışı bırakarak hidrojen motorlu yeni bir uçak üzerinde çalışmalarını sürdürürken, rakip Boeing firmasının ise muadil olan 737 MAX modelinin mevcut benzinli motorunu daha verimli ve çevre dostu hale getirmek için çalışmalar yürüttüğü belirtiliyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü