Hindistan, Kashmir Tartışmasından Dolayı Malezya ve Türkiye’den İthalatı Azaltmayı Planlamaktadır

17 Ocak 2020

Hindistan, Kashmir’e yönelik eleştirilere ilişkin iki Müslüman ülkeyi hedef  alarak, Türkiye’den bazı ürünlerin ithalatı ile Malezya’dan palm yağı, gaz, petrol ve diğer ürünlerin ithalatına ilişkin engelleri genişletmeyi planlamaktadır.

Dünyanın en büyük yemeklik sıvı yağ alıcısı konumunda olan Hindistan, ithalatçılara başka ülkelerden ithalat yapmalarını isteyerek Malezya’dan palm yağı ithalatını durdurdu.  Reuters’a konuşan hükümet yetkililerine göre, Yeni Delhi Malezya’dan mikroişlemci, bilgisayar parçaları, sıvılaştırılmış doğal gaz, külçe alüminyum ve petrol alımını kısıtlamayı planlamaktadır.

Bir hükümet yetkilisine göre ise, hükümet Türkiye’den  petrol ve demir çelik ürünleri ithalatını kısıtlamayı da planlamaktadır. Müslümanların çoğunlukta bulunduğu Kashmir, kısmi olarak her iki ülke tarafından yönetilmekte, ancak Hindistan ve Pakistan’ın tamamen kendilerine ait olduğu iddia edilmektedir.

Endonezya’dan sonra dünya’nın ikinci büyük palm yağı üreticisi ve ihracatçısı Malezya ile Hindistan arasındaki gerilim,  başbakan Mahattir’in, Müslümanlara karşı ayırımcılık yaptığını söyleyerek yeni vatandaşlık kanununu eleştirmesinden sonra daha fazla arttı. Diğer taraftan, Türkiye nükleer silahların üretiminde kullanılan maddelerin ihracatını kontrol eden Nükleer Tedarikçiler Grubu’nun üyeliği gibi konularda Pakistan’ın yanında yer aldı.

Hindistan ticaret verileri, hem Malezya hem de Türkiye’den tüm ithalatın geçen yıl gerilediğini göstermektedir.
 
Kaynak: uk.reuters.com web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü