Hindistan’ın PVC Piyasasında Süregelen Artış Eğilimi Sona Erdi

07 Mayıs 2021

Hindistan’ın PVC piyasasında süregelen artış eğilimi sona erdi. İthal K67 fiyatları, ikinci dalga pandemi nedeniyle hızla azalan talebin sonucunda bu hafta tüm zamanların en yüksek seviyelerinden geriledi. Tüm menşeler için ithal PVC K67 fiyatları geçen haftaya kıyasla 30$/ton düşüşle CIF Hindistan, peşin ödemeli bazında 1640-1700$/tondan değerlendirildi.

Son düşüşlere rağmen, CIF Hindistan bazındaki haftalık ortalama PVC fiyatları tüm zamanların en uzun soluklu yükseliş eğiliminin ilk başladığı Mayıs 2020’deki seviyelerin halen %260 üzerinde yer alıyor. Hindistan’da salgından kaynaklanan can kaybı; oksijen, tıbbi malzeme ve hastane personeli eksikliği nedeniyle 200.000’i aştı. Sağlık tesislerine ciddi bir yük bindiren ölümcül ikinci dalgada, her gün yaklaşık 300.000 kişinin virüs testinin pozitif çıkıyor.   

Ülkede faaliyet gösteren PVC oyuncuları, virüsün yayılmasını kontrol altına almak için daha fazla eyaletin kamu hayatı ve taşımacılığa yeni sınırlar koyması nedeniyle türev sektörlerin yine kesintilerle karşı karşıya olduğunu bildirdi. Birkaç oyuncu, "Kısmi kısıtlamalar nedeniyle limanlarda kapanmalarla karşılaşabiliriz ve ülkeye PVC girişi sekteye uğrayabilir," yorumunu yaptı.

Piyasa oyuncuları yakın vadede PVC talebi ve fiyatları üzerinde keskin bir baskı oluşmasını bekliyor. Tüccarlar, "Ülkedeki COVID krizi nedeniyle bu yıl muson sezonu öncesinde geleneksel talep artışını göremeyebiliriz," dedi. Hindistan’ın muson sezonu Haziran’dan Eylül’e kadar devam ediyor. Bazı yıllarda ise bu dönem daha uzun sürüyor. Şiddetli yağışlar hem inşaat hem de tarım sektörlerini baltalarken, dalgalı denizler limanlarda yükleme ve boşaltma faaliyetlerini zorlaştırıyor.

Çoğu oyuncu, salgında ikinci dalga neticesinde azalan talep nedeniyle Hindistan’da PVC fiyatlarının yakın vadede baskı altında kalabileceğine inanıyor. Bazıları, "Bölgesel ve küresel piyasalarda devam eden arz sıkıntısına rağmen önde gelen Tayvanlı bir üreticinin Haziran tekliflerinde düşüş görebiliriz," yorumunu yaptı. Önde gelen Tayvanlı üretici, Nisan ayı için 300$/tonluk muazzam bir artış uyguladıktan sonra Mayıs tekliflerini yalnızca 30$/ton yükseltmişti.

Kaynak: chemorbis
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü