Hint Çelik Şirketlerinin Görünümü Zayıf Kaldı

16 Ağustos 2019

Hindistan çelik endüstrisi için Avustralya’nın en büyük kömür madenlerinden birinin açıkladığı üretim kısıtlaması nedeniyle taşkömürü fiyatlarındaki yükselme yeni bir sorun olarak ortaya çıkıyor.

Hint çelik şirketleri çeliğe istemin yavaşlamasına rağmen aylık kömür dışalımlarını koruyarak karlarını etkilediler. India Ratings and Research Şirketi (Ind-Ra) (India Ratings and Research Şirketi Hindistan'ın Mumbai kenti merkezli kredi derecelendirme kuruluşudur. Ç.N.) taşkömürü fiyatlarının yakın ya da orta dönemde yükselmeye devam etmesini bekliyor. Derecelendirme kuruluşu 2020 yılına kadar ticari madenlerin ihale edilmesinin kilit öneme sahip bir başka alan olduğunu söyledi. Bu süreçte meydana gelebilecek herhangi bir girdi gecikmesi 2021 mali yılında Hindistan yerli çelik üretiminde aksamalara yol açabilir.

Derecelendirme kuruluşu ayrıca, dünya demir cevheri fiyatlarının büyük oranda, demir cevheri ve nikel üretiminde küresel lider olan Brezilyalı Vale şirketinin (Vale şirketi, merkez ofisi Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde bulunan metalürji ve madencilik şirketidir. Şirket, dünyanın en büyük demir cevheri ve nikel üreticisidir. Ç.N.) madenlerinden birinde Ocak ayında yaşanan atık barajı çökmesi felaketi nedeniyle üretimi kısması sonucu Temmuz ayında %48 oranında yükseldiğini dile getirdi

Bununla beraber, Brezilya’nın sunumu Temmuz ayında toparlanma belirtileri gösterdi ve bu toparlanma Vale şirketinin kapalı madenlerini yeniden faaliyete geçirmesiyle daha da güçlenecek. Dahası, ABD tarafından yeni gümrük tarifelerinin yürürlüğe konması sonucu Çin ulusal para biriminin değer yitirmesi, zayıf istem nedeniyle maden üreticilerinin demir cevheri stoklarını artırma konusunda isteksiz olmaları göz önüne alındığında, derecelendirme kuruluşu demir cevheri fiyatlarının önümüzdeki aylarda düşmesini bekliyor.   

Kaynak: Steelguru web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü