Honda’nın Japonya’daki Fabrikalarında Tedarik Sorunları Nedeniyle Ekim Ayında Üretim Kesintileri Başlayacak

22 Eylül 2022

Honda Motor firması tarafından 22 Eylül Perşembe günü yapılan açıklamada, çeşitli lojistik ve tedarik zinciri problemleri nedeniyle Ekim ayında Japonya’daki iki fabrikada üretim miktarını %40’ a varan oranlarda kısacağını bildirildi.

Küresel çapta faaliyet gösteren tüm otomotiv firmaları, geçmişteki pandemi döneminde oluşan açıklarını içinde bulunduğumuz bu mali yıl içerisinde bir nebze olsun kapatabilmek için, yılın ikinci yarısından itibaren üretim miktarlarını yükseltme kararı almışlardı. Fakat Honda’nın aldığı bu son karar, söz konusu hedefleri gerçekleştirmenin ne denli zor olacağını bir kez daha kanıtladı.

Japonya’nın batısındaki Suzuka’da bulunan iki üretim hattında, Ekim ayı başında %40 kesintiye gidileceği açıklanırken, Tokyo’nun kuzeyindeki Saitama’daki montaj tesisinde ise %30’luk bir kesinti uygulanacağı bildirildi.

Aynı gün yapılan açıklamada ayrıca, Eylül ayının kalan kısmında da üretimin azaltılacağı ve kesintilerin Saitama fabrikasında %40 ve Suzuka fabrikasında ise %20 olarak planlandığı belirtildi.

Honda firması, virüs salgını ve buna bağlı gelişen çeşitli lojistik sıkıntıları ile birlikte bazı yedek parçaların zamanında tedarik edilememesini söz konusu kesintilere gerekçe olarak gösterdi. Kesintiler nedeniyle Honda’nın birçok araç modellerinin olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

İçinde bulunduğumuz yılın başlarında Honda’nın bu iki fabrikasında yine üretimde kesintiler yaşanmış, Haziran ayında normale dönen üretim programı bu kez Temmuz ayı ile birlikte yeniden muhtelif kesintileri zorunlu kılar hale gelmişti.
 
 Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü