Hurda Metal Firması Romco, Eritme Fırınlarında Yeşil Hidrojen Enerjisi Kullanmak İçin Çalışmalar Yürütüyor

14 Eylül 2022

Demir dışı metal hurdasının geri dönüşümü alanında faaliyetler yürüten İngiltere merkezli Romco Metals firmasından yapılan açıklamada, geri dönüşüm fırınlarında enerji olarak yeşil hidrojen kullanımına olanak sağlayacak bir proje üzerinde çalışma yürüttükleri bildirildi.
Özellikle Nijerya ve Gana’da alüminyum hurdalarını geri dönüştüren firmanın icra kurulu başkanı, üretim hacmini yılda yüz bin tona yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Söz konusu genişleme ve teknolojik yatırımlar için 50 milyon dolar tutarında bir finansal kaynak için görüşmelerin devam ettiği de bildirildi.

Önümüzdeki beş yıl boyunca Afrika’da yedi adet yeni tesis açmayı planladıklarını söyleyen icra kurulu başkanı Raymond Onovwigun, küresel boyutta artmakta olan alüminyum talebinden daha fazla pay almayı hedeflediklerini söyledi.

Nijerya’nın en büyük ticaret kenti olan Lagos’ta ve ayrıca Gana’da geri dönüşüm tesisleri bulunan Romco firması, hali hazırda eritme fırınlarında enerji kaynağı olarak doğal gaz kullanıyor ve yıllık 18 bin ton külçe alüminyum üretim kapasitesine sahip bulunuyor.

Alternatif olarak güneş enerjisi de kullanmak istediklerini söyleyen Raymond Onovwigun, İngiltere’de bir üniversite ile birlikte bir çalışma yürütmekte olduklarını ve güneş enerjisi üzerinden yeşil hidrojen yakıtı elde etmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi Tüm eritme fırınlarının yeni nesil enerji  ile çalışır hale gelmesinin firmanın en önemli orta ve uzun vadeli hedefleri arasında bulunduğu belirtildi.

Yeşil hidrojen teknolojisi, güneş ya da rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak suyun hidrojen ve oksijen bileşenlerine ayrılması prensibine dayanıyor ve karbon emisyonunun azaltılması politikaları doğrultusunda anahtar çözümlerden birisi olarak değerlendiriliyor. Ancak mevcut teknoloji bu enerji kaynağının verimli kullanılması için henüz yeterli olgunluğa ulaşmadığı gibi, yeşil hidrojen  yakıtı aynı zamanda oldukça yüksek maliyetli bir konumda bulunuyor.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü