Hyundai Motor Grup Hidrojen Yakıtlı Ticari Araç Üretimine Hız Vereceğini Açıkladı

07 Eylül 2021

Hyundai Motor Grup firması tarafından 7 Eylül Salı günü yapılan açıklamada, mevcut tüm ticari araç modellerinin birer hidrojen yakıtlı versiyonunu en geç 2028 yılına kadar piyasaya sürmeyi planladıkları ve fiyatlarını da elektrik bataryalı araç fiyatlarının seviyesine çekmeyi hedefledikleri bildirildi.

Hyundai ve Kia markalarını bünyesinde bulunduran gruba ait bir hidrojen yakıtlı otobüs, bir de kamyon modeli piyasada hali hazırda satışa hazır bulunuyor. 115 adet otobüsün Güney Kore’de, 45 adet kamyonun ise İsviçre’de trafikte olduğu öğrenildi.

Güney Koreli iki firma Hyundai ve Kia’nın kamyon, kamyonet ve otobüs tipleri olmak üzere toplamda yirmi ayrı ticari araç modeli piyasada satışa sunulmuş olup, geçen yıl bu modellerin satış rakamının toplamda 287 bin adet olarak gerçekleştiği belirtildi.

Gruba ait ticari olmayan tek hidrojen yakıtlı aracın Hyundai Nexo SUV modeli olduğu, fakat 2025 yılına kadar Kia bünyesinde Genesis markası ile pazarlanacak bir diğer hidrojen yakıtlı aracın üretimi için de düğmeye basıldığı bildirildi.

Henüz yeterince yaygınlaşmayan hidrojen yakıtlı araçlar, şu an için niş bir pazara hitap etse de, birçok otomotiv firması elektrik bataryalı araçların yanı sıra hidrojen teknolojisine de yatırım yapmaya ve pazar yaratma çabalarına devam ediyorlar.

Hidrojen yakıt teknolojisini savunanlar, bu teknolojide atmosfere sadece su ve ısının atık olarak salınması nedeniyle, diğer karbon azaltıcı teknolojilerden daha temiz olduğunu öne sürüyorlar. Bu iddia doğru olmasına karşın, hidrojen yakıt teknolojisinin maliyetlerinin yüksekliği, yakıt istasyonu kurma konusundaki zorluklar, bataryaların büyük ebatlı olması ve patlama riskleri gibi nedenlerle birkaç otomotiv firması hariç, henüz yeterince ilgi ve yatırım olanağı bulmuş değil.

Küresel çapta bütün bir otomotiv sektörü ele alındığında, yıllık dört ila beş milyon adet elektrikli araç üretilirken, hidrojen yakıtlı araç üretiminin on ila on beş bin arasında kaldığı tahmin ediliyor.

Hyundai Motor’dan yapılan bir diğer açıklamada ise, kendilerinin ayrıca hidrojen yakıtlı bir otonom konteyner taşıma aracı projesi üzerinde de çalışmakta oldukları bildirildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü