Hyundai Motors Endonezya’da Otomobil Fabrikası Kuracak

26 Kasım 2019

Hyundai Motors firması tarafından bugün (26 Kasım 2019) yapılan açıklamada Endonezya’da yeni bir otomobil fabrikası kurmak için yetkililerle ön anlaşma imzalandığı bildirildi. Güneydoğu Asya bölgesinde ilk fabrikasını kurmayı planlayan Hyundai Motors firmasının, bölgede pazar hakimiyeti bulunan Japon otomobil markaları ile rekabet etmeyi amaçladığı belirtildi.

Firmadan yapılan açıklamada Endonezya’da kurulacak fabrika için 2030 yılına kadar ürün geliştirme ve işletme maliyetleri de dahil olmak üzere toplam 1.55 milyar dolar tutarında yatırım planladıkları belirtildi.

Jakarta’nın batısında bulunan Bekasi kentinde kurulması planlanan fabrikanın 2021 yılında üretime başlaması hedefleniyor. İlk etapta yıllık 150 bin adet üretim kapasitesine sahip olacak fabrikanın, zaman içerisinde 250 bin adet/yıl kapasiteye yükseltilmesi hedefleniyor.
Çok amaçlı MPV ve ayrıca SUV tipi araçlar üretilmesi planlanan fabrikada, Güneydoğu Asya pazarına özel elektrikli otomobillerin de üretilmesinin değerlendirildiği öğrenildi.

Hyundai Motors yetkilileri Endonezya’nın da üyesi olduğu Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) kapsamındaki ülkelerde ithalat vergilerinin %80’e kadar yükselebildiğini, dolayısıyla orta ve uzun vadede üretim hattını bölgeye taşımanın rekabet açısından daha verimli olduğunu belirttiler.

Öncelikle bölgedeki en büyük pazar konumunda olan Endonezya piyasasına yönelik üretim yapacak olan fabrikada, kapasite artırımı ile birlikte diğer ASEAN ülkelerine de otomobil ihraç edileceği belirtildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü